НОВИНИ

Раздадоха театралните награди „ИКАР 2022“ (Снимки)

икар 2022
bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 28.03.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Галерия
Слушай новината

В Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчи за 48-и път Националните награди за сценични изкуства „ИКАР“.

Снимки: БГНЕС

Наградата на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство бе връчена на Кирякос Аргиропулос.

Наградата в категория „Сценография” бе връчена на Илияна Кънчева за „Галерия Стриндберг“ по Аугуст Стриндберг, режисьор Крис Шарков, Театър Азарян.

Наградата в категория „Поддържаща мъжка роля” бе връчена на Севар Иванов за Агатон във „Федра /сияйната/“ от Петър Пламенов, режисьор Бойка Велкова, Театър Азарян.

Наградата в категория „Поддържаща женска роля” бе връчена на Христина Джурова за Констанца Вебер в „Амадеус“ от Питър Шафър, режисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна.

Наградата в категория „Постижение в кукленото изкуство” бе връчена на Мила Коларова и Румен Гаванозов за актьорски екип в „Малката нула“.

Наградата в категория „Куклен спектакъл” бе връчена за постановката „Пипи дългото чорапче” по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“-Ямбол.

Наградата в категория “Дебют” бе връчена на Димитър Илиев.

За да изпълни песен заедно с Любо Киров и Станислав Сланев-Стенли на сцената се качи председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев,.

Наградата в категория “Майсторско техническо осъществяване” бе връчена на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив за „Коприна“ по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева и „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев.

Наградата в категория “Критичен текст” бе връчена на Камелия Николова за „Режисьорите в европейския театър“, Институт за изследване на изкуствата към БАН, ф-ия „Хомо луденс“ и сдр. „Литературна къща“.

Награда „Драматургичен текст“ бе връчена на Ива Тодорова за „Ива е онлайн“.

Наградата в категория “Цирково изкуство” бе връчена на Марио и Калин Москови за приноса им в цирковото изкуство.

Наградата в категория “Атракционно и вариететно изкуство” бе връчена на Вариететен театър (София) за иновативност в спектакъла „Web Бурлеска”.

Наградата в категория “Дублаж” бе връчена на Симеон Владов за всички роли на Еди Мърфи в „Смахнатият професор“.

Наградата в категория “Дублаж” бе връчена на Ася Рачева за дублажа на д-р Бедилия в „Ханибал“.

Награда „ИКАР 2022 за изключителен принос към музиката“ на Гилдията на Музикалните артисти бе връчена на Мими Николова.

Награда „Най-добър спектакъл“ бе отличен “Бурята“ на Народен театър „Иван Вазов“. Наградата прие Мариус Донкин – директор на театъра.

Награда „ИКАР 2022 за изключителен принос към българския театър“ бе връчена на режисьора Асен Шопов.

Награда "ИКАР 2022 за чест и достойнство" бе връчена на Симеон Алексиев.

Наградата в категория “Режисура” бе връчена на Николай Поляков за „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър „Николай Бинев“.

Наградата в категория “Водеща женска роля” бе връчена на Койна Русева за Воланд в „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър „Николай Бинев“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 20 704 пенсионери ще получат еднократната добавка от 75 лева
Още 20 704 пенсионери ще получат еднократната добавка от 75 лева
Тодор Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат
Тодор Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат