НОВИНИ

Разкриха 14 нерегистрирани лични стопанства в Пловдивско

разкриха нерегистрирани лични стопанства пловдивско
bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 26.08.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, общ. Хисар, обл. Пловдив, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив провежда епизоотично проучване в района.

В 10-километровата зона около огнището официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) са установили до момента 14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация. На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на "задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наш щангист на 1 кг от медалите на младежкото европейско
Наш щангист на 1 кг от медалите на младежкото европейско
България U19 удари Белгия за втора победа на Световното
България U19 удари Белгия за втора победа на Световното