НОВИНИ

Разкриха марихуана за около 3 млн. лева в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 16.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Заловиха безпрецедентно количество марихуана по Южното Черноморие. Полицията в Бургас и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за разпространение на 200 кг от наркотичното вещество.

Схемата е била прикрита с лиценз за производство на индустриален коноп. Днес Окръжният съд в Бургас гледа мерките на задържаните. Трима останаха в ареста, а други двама бяха освободени под парична гаранция.

Близо месец полицията е следила престъпната група. Арестите са станали в момента, в който е направен опит да се продаде цялата дрога.

"Въпросното количество беше разпределено в вакуумирани пакети, всеки от които по 5 кг. Ако това количество беше стигнало до крайния пазар, най-вероятно приходът, който щеше да бъде реализиран доближава около 3 млн. лева", обясни ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Организаторът на престъпната схема е лицензиран производител на индустриален коноп. В специално пригоден парник край Добрич обаче, отгледал високо рискова марихуана, която предал за разпространение по Южното Черноморие.

"Бяха извършени 13 претърсвания и изземвания, лични обиски, разпитани бяха много свидетели. Като в резултата на всичко това бяха привлечени 5 лица, едно от които беше привлечено като обвиняем за ръководител на престъпна група", каза наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

За първи път в Бургаско се залавя толкова голямо количество марихуана. Разследването трябва да изясни къде е трябвало да бъде разпространена.

"В резултат на нашите действия, тази марихуана, това високорисково наркотично вещество с теглото, което е безпрецедентно, поне за нашата област, в крайна сметка, не успя да стигне на пазара, независимо кой е той – дали в страната или чужбина", каза Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Ако бъдат признати за виновни, членовете на престъпната група могат да получат наказание до 10 г. затвор, а за организатора, законът предвижда „лишаване от свобода" до 15 г.

Вижте и още във включването на Давид Сукнаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крусибъл
Крусибъл
Мбапе стана голмайстор № 1 в историята на ПСЖ и във френската Лига 1
Мбапе стана голмайстор № 1 в историята на ПСЖ и във френската Лига 1