НОВИНИ

Разложките чауши на корицата на "Нешънъл Джиографик"

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 29.12.2020
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Разложките кукери ще се появят на корицата на "Нешънъл Джиографик"-България. Снимката е заснета на 2810 м надморска височина на скалния ръб в местността "Кончето" и е дело на фотографа Иво Данчев.

Снимката, която ще излезе на корицата на списанието през януари, е заснета преди месец, като предизвикателство представлявала голямата надморска височина, на която се е състояла фотосесията.

"Трябваше да се действа много бързо преди първия сняг в планината, самите чауши нямаха възможността да отреагират и да се качат горе, въпреки че имаха голямо желание. Затова аз мобилизирах така да се каже моите приятели, които са планински водачи, планински спасители, много сериозни планинари, които бързо се организираха и една група от 6 човека се качихме на "Кончето", казва фотографът Иво Данчев.

Фотографията с разложките чауши е част от проекта "Пазителите" на Иво Данчев. Той планира да направи и книга от портрети на кукери и разновидностите им в България.

"Пазителите", защото хората, които продължават да пазят този обичай, за мен са пазителите на тази традиция от една страна, от друга страна символиката на кукерите и ритуала е свързана със запазването на доброто, установяването на благоденствие и добра реколта", допълва Иво Данчев.

Корицата с кукерите и статията към нея са повод за радост на всички в Разлог и самите чауши, които няма да могат да проведат традиционния си фестивал "Старчевата" тази година заради пандемията.

"Кукерите гонят злите сили, така че се надяваме всеки сам да прецени по кварталите как да отбележи празника за здраве за благоденствие на всички, както в града, така и за цяла България и за целия свят", казва Пламен Хаджиев, водач на чаушите.

Тази година заради пандемията няма да има кукерски фестивали в цяла Югозападна България - тези в Петрич, Благоевград и Банско.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенди скочиха срещу новия национален селекционер
Легенди скочиха срещу новия национален селекционер
Официално: Тухел не е треньор на ПСЖ
Официално: Тухел не е треньор на ПСЖ