НОВИНИ

Разминавания в задача от Олимпиадата по математика за 7-и клас - къде се крие грешката?

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 13.12.2021
11900
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Родители твърдят в социалните мрежи, че има грешка в една от задачите на Олимпиадата по математика за 7-и клас.

Според постовете им в една от задачите първоначално е било зададено 7 на 112-а степен, а впоследствие е поправено на 7 на 132-а степен.

Твърди се още, че децата са уведомени за грешката два часа след началото на Олимпиадата. Мария Христова е една от майките, разбрали за грешката и подала сигнал по случая.

"Първото нещо, което искам да обясня, е, че тази олимпиада и по-скоро следващият ѝ кръг са изключително важни за децата, които искат да кандидатстват след 7-и клас в някои от училищата, в които резултатите от тази олимпиада се взимат предвид, например НПМГ. Разбрах, че има проблем със задача номер 2, която дава 7 точки. Задачите са три, общо 21 точки за първия кръг", обясни майката.

В някои от училищата е сменена степента в задачата, а в другите училища, до които не е стигнала тази информация, децата ще получат съвсем различни отговори, каза още тя.

В студиото на "Денят започва" темата коментира Мария Георгиева, главен експерт в Регионалното управление по образованието – София и председател на Комисията за Олимпиадите.

"В случая наистина има допусната техническа грешка в изписването на една от цифрите в задачата. Училищата са уведомени своевременно, в резултат на което задачата е коригирана. Нека родителите да са спокойни - всички резултати на учениците, дори и на тези, до които, според майката, не е достигнала информацията, ще бъдат зачетени и децата ще получат съответния брой точки, естествено, при вярно решена задача", увери тя.

Възможно е да се допускат грешки, но е важно да те да бъдат своевременно коригирани, обясни още експертът.

Какво всъщност се е случило обясняват от просветното министерство. В даден момент експертите от РУО-София решават, че задачата ще стане по-лесна, ако степента се смени от 112-а на 132-ра. Изпращат се имейли до директорите на училищата, в които се провежда олимпиадата. Някои ги виждат и степента е променена. Други не ги виждат и не променят степента. В момента тече проверка по случая. Истината е, че и двете задачи ще бъдат зачетени, проблемът е, че част от децата ще са решавали по-трудна задача.

Вижте повече във видеото

Репортаж по темата на Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В знак на протест: Фермер изсипа три каси мляко в енергодружество
В знак на протест: Фермер изсипа три каси мляко в енергодружество
Протести в Турция заради срива на лирата
Протести в Турция заради срива на лирата