НОВИНИ

Разследват евентуален умисъл за катастрофата, при която пиян шофьор уби дете

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:33, 03.09.2023
8513
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Два промила алкохол в кръвта показаха и дрегерът, и кръвната проба на шофьора, който снощи блъсна и уби на място 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

37-годишният мъж е обвинен, че е причинил катастрофата при евентуален умисъл, тай като няма спирачен път преди фаталния удар. Той има 5 предишни нарушения. Едно от тях е за скорост, а друго - за предишно шофиране пиян.

Поредната загуба на човешки живот на пътя предизвика и протест в центъра на София, на него дойде и майката на загиналото момче.

"Обичаен маршрут, много спокоен, перфектен във всичко. Не мога да повярвам, все още го чакам да се върне вкъщи. Няма го. Не знам какво да направят с тези хора. Колко семейства вече почерниха? Дано поне нашето да е последното. Пазете си децата", каза Николина Петкова.

Протест в София след катастрофата, при която загина 15-годишно дете

15-годишният Филип е блъснат от леката кола снощи около 21 часа, пресичайки на пешеходна пътека на кръстовището на улиците "Шишман" и "Гурко".

"Чухме сблъсък все едно се е блъснал в стена и след това чухме спирачки като забуксували гуми. Изтичах аз и още двама господа и видяхме маратонки на пешеходната пътека и съответно момчето, което беше някъде на седем-осем метра до линията", разказа свидетел.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Колата се е движела толкова бързо, че е спряла на повече от 100 метра от мястото на сблъсъка. Момчето загива на място.

"Разбрах, че човекът се е засилил преди пешеходната пътека, за да мине преди детето. Съответно го е отнесъл. И вътре в колата бяха жена му и детето му."

"Постоянно се случва. Масово коли минават с превишена скорост през въпросната пешеходна пътека", разказват очевидци.

Според тях шофьорът се опитал да продължи пътя си.

"Господинът не направи никакъв опит да спре с колата, продължи, при което вече долу, на улица "6 септември" имаше колона от коли и нямаше как да продължи и затова колата спря."

"Абсолютно нищо не направиха, седяха безучастно, гледаха за какво става въпрос. Беше видимо неадекватен човекът".

"Видях, че стои на капака на колата на патрулката и си пуши цигара, тогава разбрах този или е надрусан или е пиян".

Разследването да момента е установило, че 37-годишният мъж е седнал зад волана с 2 промила алкохол в кръвта. В това състояние е успял да измине около 400-500 метра, като е забелязан да се качва в колата на улица "Славянска".

"Водачът е бил с жена и нейното дете. Тя казва, че не се е опитала да го спре, тъй като не е имал неадекватно поведение", обясни Любомир Николов - директор на СДВР.

От 10 до 20 години затвор може да получи мъжът, който блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека

Разследващите не са отчели никакъв спирачен път, а по първоначални данни скоростта е била около 80 километра в час. От прокуратурата заявиха, че шофьорът ще бъде обвинен в причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

"Като квалификацията е че това е станало при евентуален умисъл, по подобие на случая Милен Цветков, и каквото има за катастрофата на Околовръстното, където загина един френски гражданин. Той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване на ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието е при евентуален умисъл. За това законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен лишаване от право на управление доживот", поясни Иво Илиев - зам.-градски прокурор.

Оказва се, че това не е първият път, при който 37-годишният мъж е хващан да сяда зад волана след употреба на алкохол.

"Относно предишни негови нарушения - има една регистрация през 2005 г. - има образувано досъдебно производство за управление след алкохол и едно за превишена скорост с глоба 100 лева. Има няколко санкции за неспазване на пътната маркировка. Но не се води като активен контингент по линия на пътната безопасност", Любомир Николов - директор на СДВР.

От прокуратурата ще поискат най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Мярката ще бъде гледана във вторник

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската армия е пробила една от най-силните руски отбранителни линии, съобщи Киев
Украинската армия е пробила една от най-силните руски отбранителни линии, съобщи Киев
България остана без медал от Световната купа по спортна гиманстика в Мерсин
България остана без медал от Световната купа по спортна гиманстика в Мерсин