НОВИНИ

Разведени родители настояват за равни права при отглеждането на децата си

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:10, 26.12.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Деня на бащата - протест за споделеното родителство. В България 50 000 майки и бащи страдат от родителско отчуждение, като най- големите жертви са децата. Как остарелите законови клаузи автоматично отнемат правата на единия родител.

Демонстрацията е под наслов "не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство". Законът в България е така направен, че права най-често отиват при единия родител - обикновено майката и така другият родител остава на заден план, вижда детето си рядко, а то расте нещастно.

"При раздяла на родителите това автоматично означава да се разделиш с единия от тях. Единият от тях става родител 24/7, по-често майката, а другият, по-често бащата, става "неделен татко". Това нещо трябва да му се сложи край, като се въведе оборима презумпция за споделено родителство", коментира адвокатът Пламен Борисов.

"Имам още един голям син, който се казва Борис, когото не съм виждал много отдавна, защото сме в по-напрегнати отношения с майката, и тя не ми го дава. Текат дела", каза Светослав, баща.

"Всеки родител има право да общува с детето си, и това, че децата заслужават да имат това време с майка си и баща си, и това е закон, който всички трябва да спазваме.

Според събралите се българското законодателство е остаряло и насърчава враждите между родителите, затова дават пример с близките Гърция и Румъния, където са приети клаузите за споделеното родителство.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци организираха празнично почистване на плаж Аркутино
Доброволци организираха празнично почистване на плаж Аркутино
Инес Паперт - четирикратната световна шампионка по ледено катерене, която оставя дори мъжете след себе си
Инес Паперт - четирикратната световна шампионка по ледено катерене, която оставя дори мъжете след себе си