НОВИНИ

Протест срещу родителското отчуждение ще се проведе в София

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 26.12.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Протест под наслов "Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство" ще се проведе пред президентството през днешния ден.

Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен. Хиляди са родителите, които се разделят, а после влизат в спор с бившия си партньор за правата над детето.

От фондация "За споделеното родителство" се борят за по-добри условия и промяна в законодателството.

"Протестираме тук за по-добро бъдеще за нашите деца, защото в момента законът нарушава правата им и те са са ощетени емоционално заради нефункционалността на закона, който е доста остарял", каза Слави Несторов - председател на фондацията.

От фондацията настояват да се въведе споделеното родителство - всеки родител да има право да участва в израстването на детето.

"Това означава родителите юридически да взимат решения къде ще учи и къде ще спортува детето, а физически детето да прекарва минимум 30 до 35 процента с единия родител. В момента, дори при разширените привременни мерки на закона единият родител прекарва максимум четири дни в месеца с детето", обясни Несторов.

При сегашната уредба законът вкарва изкуствено във война двамата родители, посочи Пламен Борисов - адвокат по семейно право.

"Искаме да премахнем тази глупава война. В момента законът не разпределя времето, което детето трябва да прекарва при единия или другия родител, а само казва, че съдът трябва да реши при кого да живее то. Това обърква и родителите, и съдиите", посочи още адвокатът.

Вижте още в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Сеганов спечели българското дерби с Николай Къртев в Турция
Георги Сеганов спечели българското дерби с Николай Къртев в Турция
Над 2 550 000 лв. достигнаха даренията на "Българската Коледа"
Над 2 550 000 лв. достигнаха даренията на "Българската Коледа"