НОВИНИ

Пореден масов антиправителствен протест в Белград

Искането на недоволните остава същото - анулиране на изборите от 17 декември

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:31, 26.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Поредeн масов антиправителствен протест се провоеде в Белград. Демонстрантите се събраха пред Централната избирателна секция с настояване да бъдат анулирани изборните резултати от 17 декември. Имаше протест и на студенти, които блокираха централната улица в сръбската столица.

Сърбите се готвят да изпратят 2023 година с разрастващо се недоволство срещу правителството. Според опозицията десетки хиляди са се включили в протеста пред Централната избирателна комисия.

"Ние сме мирни. Ще останем мирни, но това няма да продължи вечно", заяви Александър Йованович, лидер на опозиционната коалиция в Сърбия.

Местни и чуждестранни наблюдатели изразиха съмнение за автентичността на много бюлетини. Опозицията твърди, че е имало избирателна миграция и настоява да бъде осигурен достъп до избирателните списъци, за да се установят "изборните фантоми".

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че няма да касира вота, както настоява опозицията.

"Вучич просто не се интересува от тези протести. Единственото, което иска е да запази мястото си", смята една от протестиращите.

Според данните на Централната избирателна комисия победител на изборите е управляващата Сръбска прогресивна партия, която спечели почти 47 на сто от гласовете.

Според докладчика на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон в събитията в Сърбия личи почерка на руските тайни служби. Според нея при безредиците в нощта срещу понеделник е имало провокатори, свързани с Москва. Кремъл пък заяви, че зад протестите стои Западът.

Снимки: БГНЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич благодари на руските тайни служби за споделена с Белград информация за възможни безредици в Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висш ирански командир е убит в Сирия
Висш ирански командир е убит в Сирия
Отбелязваме втория ден от Рождество
Отбелязваме втория ден от Рождество