НОВИНИ

Сръбският премиер Ана Бърнабич призова за успокояване на ситуацията в страната

премиер на Сърбия - Ана Бърнабич
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:12, 25.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че демонстрантите на снощните протести срещу резултатите от изборите са се опитали да влязат със сила в сградата на кметството и за тази цел някои от тях са използвали павета и хладно оръжие, съобщи Танюг.

"Историята за прекрояването на изборите и кражбата на 30 процента от гласовете, от двама наблюдатели от Австрия е невярна“, каза Бърнабич пред телевизия Хепи. Тя посочи, че единият наблюдател от Австрия е бил в четири секции и не е имал възражения, нито е подал писмено възражение в нито една от тях, а другият е бил в две секции и също не е имал възражения и не е подал писмено такова.

По думите на премиера обаче по-късно тези двама наблюдатели от Австрия, под влиянието на опозиционни медии и доказаната лъжа на Драган Джилас, че 40 000 души са докарани (да гласуват) от Република Сръбска, са заявили, че лично са видели всички тези нередности.

"Това е безпрецедентна лъжа, защото от Република Сръбска не са дошли дори приблизително толкова много хора", каза Бърнабич.

Тя припомни, че от месеци е казвала, че целта е да се създаде хаос след изборите и да се отменят изборните резултати. По думите ѝ президентът на Сърбия Александър Вучич и тя са успели да докажат, че няма фантомни избиратели в избирателните списъци. Бърнабич призова за успокояване на ситуацията. "Те са готови да направят всичко, за да дойдат на власт и са готови да унищожат страната си с подкрепата на чужденци и различни хейтъри от региона", каза Бърнабич, визирайки сръбската опозиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Ливърпул се нуждае от късмет на фона на кризата с контузии
Юрген Клоп: Ливърпул се нуждае от късмет на фона на кризата с контузии
Манчестър Сити планира да привлече млад аржентински талант от Ривър Плейт
Манчестър Сити планира да привлече млад аржентински талант от Ривър Плейт