НОВИНИ

Хиляди на протест в Белград, след като Вучич отказа касиране на изборите

Протестиращи опитаха да нахлуят в кметството на сръбската столица

 Белград-протест
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:25, 24.12.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота, предаде Ройтерс.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат предварителните резултати на Централната избирателна комисия.

В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност. Освен това според мисията президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна заяви, че изборите са били честни, отбелязва Ройтерс.

Сръбската полиция използва лютив спрей срещу участници в днешния протест в Белград, разказа очевидец пред Ройтерс. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, след като протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ, разказва още източникът на британската агенция.

Левоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитаха да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше "влизайте, влизайте" и "не се предавайте".

Друг член на коалиция "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честито Рождество Христово!
Честито Рождество Христово!
"Истории от Олимпийските игри" - брой 2 (ВИДЕО)
"Истории от Олимпийските игри" - брой 2 (ВИДЕО)