НОВИНИ

Бившият посланик на Югославия у нас за очакванията след предсрочните избори в Сърбия

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
22:25, 18.12.2023
Чете се за: 09:00 мин.
По света
Слушай новината

Сречко Джукич е бивш посланик на Югославия в България и на Сърбия - в Русия и Беларус. Пред БНТ той коментира очакванията след предсрочните парламентарни и местни избори в западната ни съседка и политическите процеси в страната.

БНТ: Г-н Джукич, ще бъде ли стабилна Сърбия след проведените в нея парламентарни избори?

Сречко Джукич: Зависи кой ще победи на тези избори. Тези избори имат голямо значение за Сърбия. Ако досегашната коалиция от неорадикали и така наречените социалисти победи, тази власт няма да се задържи дълго. Ние ще имаме избори след една година или малко повече, защото с всички свои изборни обещания за 12–те години на власт те излъгаха народа. Не изпълниха нито едно свое обещание. Най-голямо разочарование за гражданите на Сърбия е фактът, че с всеки изминал ден Сърбия се отдалечава от Европейския съюз, от европейските ценности и това, че в Сърбия царува престъпност и корупция. Третото нещо е, че нас ни излъгаха при решаването на въпроса с Косово. Всички ние очаквахме всичко друго, но не очаквахме, че косовският въпрос ще се решава по този неблагоприятен, трагичен начин. Ако пък победи обединената опозиция, ние ще имаме едни вече трасирани действия, които опозицията обяви. Това значи едно техническо правителство с продължителност най-много две години, за да се решат основните, важни въпроси, които споменах и особено корупцията. Опозицията обеща и е подготвила законови решения за основаване на специален прокурор. Всъщност, да не говоря надълго и широко за корупцията, за прокуратурата, за престъпността. Ще се работи по румънския модел, който сега е пренесен и в Европейския съюз. И разбира се, започваме да решаваме и редица други проблеми, да изчистим политическата сцена от екстремисти и след две години да можем да излезем на парламентарните избори с възстановени политически посоки.

БНТ: Г-н Джукич, какъв е регионалният аспект на сръбските избори, какво ще донесат те за региона?

Сречко Джукич: Това е много важен въпрос. Като регион разбираме Западните Балкани, не целите Балкани, а стеснена негова част. Ако досегашната власт победи на изборите, в Западните Балкани ще продължат търканията, това напрежение, което съществуваше в отношенията с Босна и Херцеговина, с Черна гора, с Хърватия, макар, че тя формално не е към Западните Балкани, но се отнася към тях и, разбира се, с Косово и Метохия. В този смисъл нашите избори наистина имат регионално измерение. Така че те сигурно ще се отразят на региона. А ако се стигне до смяна на властта, можем да очакваме известно отпускане на тези отношения и начало за решаването на големите натрупани проблеми на страните от Западните Балкани, които изобщо не се решават вече с години, а чак и с десетилетия.

БНТ: Г-н Джукич, интересно е да ми кажете как гледате на руското медийно влияние за сръбските избори, защото виждаме, че Русия много се е намесила в това чрез Russia Today - Balkan от една страна, и "Спутник" от друга страна, които са добре поставени в Белград? Как преценявате тяхното влияние в Сърбия?

Сречко Джукич: Влиянието на Русия чрез меките сили в Сърбия е много голямо. Аз мисля, че сега Сърбия изцяло е поела щафетата от България по отношение на руското влияние и това влияние се почувства особено на тези избори. Тук имаме две, всъщност три измерения на руското влияние. Русия винаги се опитва чрез Балканите, чрез Сърбия, чрез България, Черна гора, донякъде Македония и разбира се, чрез Босна и Херцеговина и Република Сръбска да се представи като някаква глобална сила, сила, която векове е доминирала тук на Балканите и да напомни, че "ето - и аз съм тук присъстваща и мога отново да се намеся в решаването на някои балкански въпроси. Другото нещо е, че Русия има, както казах, особен характер спрямо Балканите, смята ги като своя зона на интереси и въпреки преодолените исторически обстоятелства, сега тя силно се представя в Сърбия чрез медиите, чрез тази мека сила. И да повторя, на тези избори аз мисля, че руският фактор максимално излезе на преден план. Дори има една руска партия, която участваше на изборите. И третият момент, който не трябва да губим от погледа си, тук са личните интереси – материални, политически и други различни фактори от Сърбия и Русия да мътят тук водата, колкото може повече, за да могат да уловят и докопат нещо. Мисля, че това е неприлична намеса на тези избори. Трябва да призная, че нито една друга страна, не се намеси в такава степен на изборите, нито присъстваше така, както присъстваше Русия чрез медиите си или чрез свои хора.

БНТ: Дали парламентарните избори в Сърбия ще намалят или ще засилят в някаква степен руското влияние в Сърбия?

Сречко Джукич: Зависи от резултата на изборите. Ако всичко остане, както беше досега, а при това, досегашната власт, разбира се, не може да разчита на удобството, което имаше досега в парламента, тази власт нищо няма да промени що се отнася до нейните стратегически и тактически и оперативни определения, защото тя дванайсет години упорства в една и съща посока. В 2012 година Сръбската прогресивна партия дойде с европейската програма и победи на парламентарните избори. Оттогава до сега, ето, вече сме 2023-а, тя с всеки ден се отдалечаваше от програмата, от Европейския съюз и ние, пак повтарям, ние се връщаме назад по отношение на интеграцията с Европейския съюз, но затова пък все повече сме в прегръдката на Русия и Китай. По принцип човек не може да бъде срещу отношения с отделните държави, с великите държави, особено ако ние не сме придатък на тези страни, ако не им служим за дребна монета при решаване на някои техни проблеми, и ако тези отношения са прозрачни. Но нашите отношения с Русия изобщо не са прозрачни. Русия доминира по отношение на енергията – и в областта на газа, и в областта на нефта тя държи всичко в свои ръце. Също така и с Китай – получи големи концесии при минимална рента за добив на мед, злато и на практика Сърбия няма полза от това. Така, че ако се стигне до смяна на властта, трябва да се стигне и до нови траектории на нашите международни не само политически, а разбира се и икономически отношения. Тези неща, които досега бяха непрозрачни, трябва да станат прозрачни.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флуминензе се класира на финал на световното клубно първенство
Флуминензе се класира на финал на световното клубно първенство
ЦСКА ще играе контроли с Щурм Грац и Септември
ЦСКА ще играе контроли с Щурм Грац и Септември