НОВИНИ

Българските олимпийци по природни науки отбелязаха успехите си на традиционната годишна среща

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:52, 18.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

През отиващата си година на международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от които са златни, 32-ва сребърни и 41 бронзови.

Президентът Румен Радев беше гост на традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. Държавният глава поздрави младежите и техните учители и ръководители за постигнатите успехи през изминалата година.

Лора Лукманова учи в СМГ и тази година е добавила към колекцията си още три медала от международни олимпиади. Навлиза в астрономията с огромно любопитство.

"Може да изучаваме както процесите в ядрата на звездите, които са на атомно ниво, така и процесите, които се случват между галактики, между звезди, които се случват в разстояния, които не можем да си представим като хора".

Виктор Лилов също има три медала от престижни състезания по химия и биология. А задълбаването в науката му носи само удоволствие.

"Винаги е приятно, то е неописуемо удоволствието, никога не омръзва, винаги, винаги е изключително приятно".

Президентът Румен Радев поздрави младежите за респектиращите постижение, с които прославят страната ни. Каза, че те са най-важната инвестиция в бъдещето.

"Вашите медали имат много по-голяма стойност от национална гордост. Вашите медали ни обединяват като нация. Вашите медали ни дават надежда, че ние можем и ще бъдем модерна европейска държава".

Президентът благодари на учителите и менторите, които запалват любовта към науката. И помагат на младите хора да се борят и побеждават въпреки ограничения ресурс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма ще настоява пред ЕК 9% ДДС за ресторантьорите да остане до края на 2024 г.
Министърът на туризма ще настоява пред ЕК 9% ДДС за ресторантьорите да остане до края на 2024 г.
Волейболните национали до 21 г. се надяват да продължат с успехите
Волейболните национали до 21 г. се надяват да продължат с успехите