НОВИНИ

Атаките на хути и пирати оскъпяват корабоплаването

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 18.12.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев се срещна с външния министър Мария Габриел и ръководителите на службите за сигурност за обстановката в Близкия Изток и състоянието на българските граждани от отвлечените в региона кораби. Обсъдени бяха предприетите от страната ни дипломатически действия.

Все още няма връзка с моряците ни на кораба "Руен". Няма данни похитителите да са влезли в контакт с някого. Заради зачестилите атаки от пирати и хути в Арабско и в Червено море, корабите вече обмислят промяна в маршрутите си. Това ще оскъпи транспорта на товарите и стоките, алармираха експерти пред "По света и у нас".

По информация на "По света и у нас", корабът "Руен" е планирал да има охрана на борда за прехода си през Арабско море, но нападателите са изненадали екипажа, като са взели плавателния съд на абордаж преди качването на охраната.

"Има кораби, които са вземали охрана и в района на Индия, когато са тръгвали да пресичат океана, така че има най-различни случаи. Въпрос на договорни взаимоотношения и на наличност на охранителни екипи на съответните места е. Очевидно пиратите са натрупали някакви фондове, те също разполагат с повече средства, с по-големи кораби, с които да осъществяват своята дейност", заяви капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани.

Търговските компании търсят алтернативни маршрути и някои от тях вече са отклонили корабите си от опасното Арабско море към нос Добра Надежда в Южна Африка.

"Този маршрут, който е през Южна Африка, удължава пътя на корабите с около 4800 мили, това е 20 пъти разстоянието от Варна до София", коментира капитан Димитър Димитров.

По-дългият маршрут, който изминават корабите, със сигурност ще се отрази на цената за превоза на товарите. Тепърва ще се правят сериозни анализи.

"Няма да е значимо, това ще са проценти върху цената на превоза. За сравнение можем да кажем, че и настоящем корабите, които минават през Суецкия канал, заплащат една значителна такса. По груби изчисления тя е около 35 долара на стандартен, 20-футов контейнер. Тази такса се спестява, ако се минава през Добра Надежда, но пък се удължава пътят на корабите", уточни капитан Димитров.

Според експертите, нуждата от охранители на бордовете на корабите в района на Арабско море ще нараства. Очаква се да поскъпне и наемането на въоръжена охрана.

Автор: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилва се натискът за хуманитарно примирие в Газа
Засилва се натискът за хуманитарно примирие в Газа
124 обвиняеми: В Брюксел започна мегапроцес срещу наркомрежа
124 обвиняеми: В Брюксел започна мегапроцес срещу наркомрежа