НОВИНИ

Илияна Йотова: В новите текстове за Конституцията прозира страх от президента

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 18.12.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В новите текстове за Конституцията прозира страх от президента на собствената ни страна. Това мнение изрази в "Още от деня" вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ депутатите не си дават сметка как може да бъде блокирана страната, ако се приеме новият списък с хора, които могат да бъдат избирани за служебни премиери.

"Дори от председателя на тази комисия (по конституционни въпроси - б.р.) чух, че те едва ли не очакват КС да отхвърли всички тези предложения и ще мислят нови текстове. Не съм убедена, че ако останат тези текстове, няма да бъде най-голямата услуга, която ще направят на президента".

Конституцията трябваше да бъде променена заради съдебната реформа, тя днес обаче е под голямо условие, посочи Йотова.

"Съдебната реформа я чакаме от онази далечна 2015 г. с първия исторически компромис. Сега вероятно сме в навечерието на втори, но този път не знам Христо Иванов от какво ще си подаде оставката", коментира тя.

Вицепрезидентът е твърдо против идеята хора с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати и посочи, че има страни, включително в ЕС, където българи се отказват от българското си гражданство, за да бъдат наети на работа.

"Дори не говорим за изборни длъжности - просто защото тези държави си ценят своята сигурност и защото искат хората, които работят на тези постове, да бъдат лоялни на една страна".

Илияна Йотова не е изненадана от сблъсъците в парламента днес - по думите ѝ "такъв е характерът на сглобката".

"Някои депутати днес получиха своите пет минути слава, но това едва ли би увеличило доверието. От НС очакваме закони, чрез които да се защитят и интегрират по някакъв начин нашите интереси и права като граждани. Очевидно това не се получава".

Българският съд трябва да се произнесе по казуса с Паметника на Съветската армия, заяви вицепрезидентът.

"Има заповед на министъра на културата за спиране на демонтажа, но по някаква причина областната управа отказа да я изпълни. И аз се питам - след като 260 000 лв. ще струва демонтажът, дали да не се направи иск срещу областния управител и тя да ги заплати, защото в крайна сметка това са средства на данъкоплатците - ако изобщо се стигне до такава присъда".

Според Йотова е трябвало да има допитване до софиянци за съдбата на паметника. Коментира още, че настоящата власт е власт на разединението - независимо дали става дума за София или на национално ниво.

"През 2023 г. получихме новогодишен подарък - образът на флекса, който разединява, който разчленява нашето минало и памет, който разчленява и настоящето ни", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев дари първата си заплата за дете със здравословен проблем
Васил Терзиев дари първата си заплата за дете със здравословен проблем
Георги Дерменджиев пред БНТ: Не можем да кажем, че сме фаворити срещу Сервет (ВИДЕО)
Георги Дерменджиев пред БНТ: Не можем да кажем, че сме фаворити срещу Сервет (ВИДЕО)