НОВИНИ

Набързо и без дебат: Комисията за Конституцията реши кой ще може да бъде служебен премиер (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:52, 17.12.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Промените в Конституцията бяха окончателно приети от ресорната комисия. Депутатите решиха да няма прекъсване на дейността на Народното събрание и набързо, без дебат, определиха от кои фигури ще може да бъде избиран служебен министър-председател.

Ето и списъка с хора, измежду които ще може да се избира служебен министър-председател:

  • председателят на Народното събрание;
  • председателят на Върховния касационен съд (по-късно той бе премахнат от списъка, б.р.);
  • управител или подуправител на БНБ;
  • председател или негов заместник на Сметната палата;
  • омбудсманът или негов заместник.

Спорните текстове бяха приети за около 40 минути. Въпреки критиките на конституционалистите списъкът от хора, между които ще може да се избира служебен премиер, остана.

"Част от хората, които са предвидени, ще бъдат в своеобразен конфликт на интереси, какъвто е председателят на Сметната палата или неговите заместници. По отношение на ВКС става дума за това, че има възражения от ВКС и смесване на разделените власти", посочи доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

"В Гърция председателят на ВКС също е в списъците. Така, че това по-скоро засилва обстоятелството, че служебният кабинет не трябва да бъде партийно обвързан", отговори Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Надяваме се, между другото, да няма скоро служебно правителство и да не се налага този текст да влиза в сила. Най-важното според мен, което постигнахме днес е: непрекъсваемост на действието на законодателната власт в България. Защото получавайки непрекъсваемост на законодателната власт, получаваме контрол върху служебното правителство, което и да е то и, от когото и да се ръководи то", коментира Радомир Чолаков - председател на конституционната комисия.

С поставените срокове в преходните разпоредби излиза, че настоящият Висш съдебен съвет и изпълняващият функциите главен прокурор ще останат на постовете си вероятно още година.

"Не разбирам защо трябва да се слагат толкова дълги срокове, защото един, за мен тотално компрометиран състав на ВСС, ще продължи на практика две години след края на мандата си своята работа", каза Велислав Величков - "Правосъдие за всеки".

"Самите конституционни промени трябва да бъдат разработени на законово ниво. Ще има изцяло нов закон за съдебната власт. Този процес отнема време. Важно е българското общество да е доволно от една страна, нашите партньори и съюзници също да са убедени, че постигаме независимо правосъдие и отчетност на прокуратурата", посочи правосъдният министър Атанас Славов.

Снимки: БТА/Архив

"Възраждане" предупредиха:

"Ще отправим искане до Конституционния съд за отхвърляне на измененията, които т.нар. сглобка ще прокара", каза Златан Златанов.

Промените влизат в пленарната зала във вторник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Чувствам се прекрасно на българска земя, на всички ни е ясно, че има пари, които се подхвърлят под масата
Карлос Насар: Чувствам се прекрасно на българска земя, на всички ни е ясно, че има пари, които се подхвърлят под масата
Ливърпул не успя да победи Манчестър Юнайтед у дома
Ливърпул не успя да победи Манчестър Юнайтед у дома