НОВИНИ

С ударно вдигане на таксите за хазарт ресорната комисия прие почти целия бюджет за 2024 г.

Николай Минков
от Николай Минков
18:32, 17.12.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Повече пари за образование, здравеопазване и култура за сметка на по-високи такси върху хазарта. Повишение на пенсиите и минималната работна заплата. На извънредно заседание на бюджетната комисия депутатите приеха на второ четене план-сметката за следващата година. Според финансовия министър увеличените хазартни облози ще доведат до 200 млн. лв. повече в хазната.

След ударно заседание от шест часа и половина бюджетната комисия успя да обсъди план-сметката на държавата и ако разчетите бъдат спазени - още следващата седмица ще мине гласуването в пленарната зала. Какви са параметрите: 3%, дефицит при ръст на БВП от 3,2 на сто и 4,8% инфлация. От 1 януари се вдига минималната заплата, от средата на годината се повишават пенсиите с 11% по швейцарското правило.

Ръст на заплати в детски градини и ясли, отпускане на средства за обучение на студенти в чужбина, повече пари за детския онкоцентър и за медицински изделия за инвалиди са част от предложенията на мнозинството.

"Знаете, че това беше проблем от много време и беше нерешен. Сега предлагаме решението му. Относно Националната детска болница - за да се ускори процесът по изграждането й залагаме задължение МС да оторизира проектирането. Това няма фискален ефект, но е ясен ангажиментът, че държавата ще направи необходимото детската болница да бъде максимално бързо изградена", каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

От ГЕРБ обявиха, че проблемът с парите за култура е решен.

"Предоставят се допълнително 68 млн. лв. в сектор "Култура". Смятам, че това е важна и съществена стъпка напред към това да покажем колко важна е именно сферата на българската култура", заяви Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ-СДС.

Повишават се заплатите в НСО, отпускат се за първи път средства за ремонта на полицейските управления в страна, дават се пари и за регионални центрове на БТА. Председателят на бюджетната комисия обясни откъде ще дойдат парите.

"Увеличаване на таксите за хазарта, като допълнителен приходоизточник за средствата, които трябва да се осигурят за допълните предложения. Още повече, че таксите им не са пипани повече от 10 години, така че са доста неактуални, ако така може да се каже - само таксите", поясни Йордан Цонев.

Опозицията се разсърди, че техните предложения са отхвърлени.

"Би било любопитно от предложенията на опозицията, работната група дали е одобрила нещо. Подходът, който следваме от години, е неправилен. Първо в последния момент ще взимаме решение кой проект е добър и кой - не. Отсега е ясно, че като започнем да гласуваме, мнозинството ще си гласува всички проекти", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

А финансовият министър се похвали с рекордна капиталова програма от 12 млрд. лева.

"За първи път в този бюджет се виждат проектите с тяхното остойностяване, не само за общините, но и за цялата национална капиталова програма. Това според мен е една добра стъпка към абсолютна пълна прозрачност какви са проектите", каза Асен Василев.

Трансферът на близо милиард от фонда за енергийна сигурност към държавния бюджет предизвика скандал. Делян Добрев обвини Асен Василев, че нарушава европейското законодателство.

Делян Добрев: Ако искате една част да остават във фонда за енергийна сигурност, трябва да коригирате бюджета , защото той твърди друго. ЕК ако каже - не можете да вземете повече от 400, ще поиска половиният милиард да се върне. И тогава...

Асен Василев: Това е лъжа, това не е вярно!

Делян Добрев: Ама не могат да се извадят от бюджета, защото са изхарчени.

Асен Василев: Това също не е вярно.

Йордан Цонев: Искате ли да ви оставя да водите комисията? Знаете ли кое е невъзпитано, да прекъсвате председателя или свой колега.

Снимки: БТА, БНТ

След близо шест часа и половина бюджетната комисия прие план-сметката на държавата.

"Приеха се предложения за изменения на таксите на хазартните оператори, които се вдигат средно между 2 и 4 пъти. Това генерира един допълнителен ресурс от около 200 млн. лв., с които ще могат да бъдат покрити направените разходи. С това, което комисията прие, бюджетът е изпълним. Остава по приложение 3 общинските проекти да се прецизират финално, което утре ще се случи и с приемането на приложение 3 ще завърши приемането от комисията на проекта за държавен бюджет", посочи Асен Василев.

Последният срок, който кметовете имат, за да пратят проектите си, е утре до 12.00 часа и чак след това ще може да се финализира гледането на бюджета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Николов със специално послание към участниците в турнира "Звезди на бъдещето"
Александър Николов със специално послание към участниците в турнира "Звезди на бъдещето"
Уест Хем нанесе тежка загуба на Уулвърхемптън
Уест Хем нанесе тежка загуба на Уулвърхемптън