НОВИНИ

Пореден протест срещу нечовешките условия в общинските приюти за кучета в София

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:00, 17.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден протест срещу насилието над животни в София. Доброволци и представители на неправителствени организации се събраха пред сградата на "Екоравновесие" и клиника "Връбница", за да искат незабавната оставка на ръководствата и драстично подобряване на условията в общинските приюти.

Приют като концлагер. Стотици животни, наблъскани в тесни ръждиви клетки. Разкази за смъртни случаи, болести и ранени четириноги. Вместо лечение, в клиника "Връбница" ги чакат изпражнения по земята, ужасяваща миризма и борба за храна до смърт.

"Клетките се мият, без да се вадят кучетата. Пръскат се животните с ледена вода на -15 градуса. Другото, което е - кастрират се животни и се изхвърлят още под упойка с кървящи рани. Десетки случаи имаме документирани, в които животните умират в мъки, целите в кръв и вода - мокри", обясни Методи Димитров, доброволец.

Протестиращите поискаха становище от Столичната община и незабавни действия по проблема. Пожелаха още да видят с очите си условията и да разходят кучетата.

"Събота и неделя е времето, когато животинките могат да излязат от приюта, да се разходят и да усетят човешка ласка", каза Антонина Стоянова, доброволец.

До клиниката обаче бяха допуснати само двама представители на неправителствени организации. Гледките, на които се натъкнаха, са достояние на обществото от години, но мерки липсват. По закон клиниката трябва да извършва кастрация на животните, но нерядко кучета остават в нея с години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германка записа първа победа в кариерата в кръг от Световната купа в ските-северни дисциплини
Германка записа първа победа в кариерата в кръг от Световната купа в ските-северни дисциплини
Марко Одермат спечели гигантския слалом в Алта Бадия
Марко Одермат спечели гигантския слалом в Алта Бадия