НОВИНИ

Приют на ужасите: При какви условия живеят кучетата в Горни Богров?

Близо 1500 кучета живеят зад ограждения

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:23, 23.11.2023
6766
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Непочистени от изпражнения клетки, борба за храна и бой между кучета. Някои от пострадалите животни умират от раните си, а други не са излизали с години от постройките, в които живеят.

Такава е ситуацията в приюта в село Горни Богров.

Близо 1500 кучета живеят зад ограждения - в тесни външни клетки, независимо от метеорологичните условия. За тях всеки ден е борба - за вода, храна, разходка или надмощие. Слабите обикновено излизат от клетките с рани.

"Непочистени клетки пълни с изпражнения, преливащи канали, храна в изпражненията, в къщичките е пълно с изпражнения, непочистени и недезинфекцирани с години. В същото време получаваме отговори, че се чисти и дезинфекцира по наредба", заяви Веселин Ганев, доброволец.

По наредба кучетата трябва да имат вътрешни помещения с вентилация, да имат осветление и помещенията да бъдат с определен размер. Условия на които приютът в село Горни Богров не отговаря.

Срещу това се бори дълги години общинският съветник Марта Георгиева. През 2021 година след множество сигнали приютът получава предписание от ОДБХ. Тогава Столичната община го обжалва, защото подпис е поставен в горната част на бланката.

"Положителното в някаква степен е, че самият съд се произнася по една от процедурите, тълкува по същество наредбата и се произнася, както и контролният орган, че тези изисквания на наредбата за вътрешните помещения, за размерите, за осветлението, за материала, са в правна сила", допълни Марта Георгиева, общински съветник.

Въпреки това вече две години делото продължава и резултат няма. От "Екоравновесие" твърдят в позиция, че са организирали заграждения и навеси, а към тях има приспособления за защита от атмосферните условия.

"Чл. 104 Материалът, от който са изработени стените и подовете на загражденията в приюта, позволява лесно почистване и дезинфекция, не е токсичен и е непромокаем. Карантинно помещение и помещение за болни и наранени животни са изградени от стоманени термопанели, подът и стените позволяват лесно почистване и дезинфекция", заявяват от "Екоравновесие".

Доброволци откриват разкъсани кучета след бой с друго животно в клетките. От кадрите на клип в социалните мрежи се вижда, че едно от тях е влачено от служител на приюта. Според доброволците оставени без адекватна медицинска грижа.

"Оставят се по клетките в лошо състояние, оставят се в стационар в лошо състояние, налазени от мухи", коментира Веселин Ганев, доброволец.

Ситуацията не е по-различна и в клиниката на "Екоравновесие" във Връбница. Подовете в клетките са непочистени и мокри, а кучетата пациенти делят тесни пространства най-малко с четири други животни. На страницата на клиниката е написано, че тяхната дейност е да кастрират и връщат обратно по места кучетата.

"Екоравновесие": Извършване на дейности като залавяне, кастриране, ваксиниране, обезпаразитяване, маркиране на кучета и връщане обратно по местата, от които са заловени, с изключение на доказано агресивни и болни животни, които се настаняват в приют.

"Тъй като копторът в Горни Богров е препълнен служителите ни казаха, че държат две години на тъмно без да са излезли навън животни, за които няма място и чакат да бъдат настанени. Няма никаква причина да бъдат заедно в клетки, тъй като тази клиника би трябвало да осъществява необходимата карантина на всяко животно преди да попадне в приют", каза още Марта Георгиева, общински съветник.

От новото ръководство на Столичната община заявиха, че ще проверят състоянието на приюта. Ще следим дали ще променят условията, ако открият нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще има двама съдии в олимпийския турнир по скокове на батут на Игрите в Париж 2024
България ще има двама съдии в олимпийския турнир по скокове на батут на Игрите в Париж 2024
70-годишнината от първото в историята изкачване на Еверест беше сред акцентите на Банско филм фест
70-годишнината от първото в историята изкачване на Еверест беше сред акцентите на Банско филм фест