НОВИНИ

Заради злоупотребата с антибиотици: България е с най-висока смъртност от антимикробна резистентност

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:22, 23.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

България е с най-висока смъртност от бактериални инфекции, които не се повлияват от лечение с антибиотици. Заради свръхупотреба и неправилно лечение страната ни е на челно място по така наречената антимикробна резистентност.

Това означава, че се увеличава броят на хората, при които антибиотиците вече не действат. Близо 5 милиона души губят живота си заради този проблем. Световната здравна организация определя антимикробната резистентност като една от 10-те глобални заплахи за населението в света.

Прогнозите са, че ако не се вземат мерки през 2050 година жертвите на намалената чувствителност към антибиотици ще достигнат 10 милиона души годишно.

Доктор Даскалова е педиатър. В последните години е забелязала, че децата, които не могат да се лекуват с голяма част от наличните антибиотици, се увеличават.

"Това се дължи на честата им употреба, на самолечението, което провеждат много пациенти. Антибиотиците не са бонбон, не са сиропче, което е сок за децата. Това е строго определен медикамент, който се назначава само по лекарско предписание", заяви д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Много хора обаче си самопредписват антибиотици за болки в гърлото, настинка, температура и неправилно лекуват с тях вирусни инфекции. И така рискуват да развият така наречената антимикробна резистеност.

"Нито един антибиотик не действа на съответния бактериален вид. Антибиотиците са медикамент с предизвестен край на действие, защото бактериите ще изградят резистентност към всеки един нов антибиотик, който бъде измислен", допълни д-р Александър Колевски, началник лаборатория по микробиология, УМБАЛ "Александровска".

Все по-често доктор Колевски прави специфични изследвания, за да комбинира антибиотици от различни групи за резистентни пациенти.

"Успеваемостта ни е доста висока, но не е тази, която би трябвало да се очаква, при положение, че ние допреди 15 години имахме доста мощно оръжие срещу бактериите", добави д-р Алескандър Колевски.

"На едно от първите места сме по смъртност заради липсата на чувствителност към определени антибиотични средства. Тя се получава поради тази прекомерна употреба", коментира доц. Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването.

За да се ограничи антимикробната резистентност трябва да се намали неправилната употреба на антибиотици. За целта здравните власти предвиждат догодина да задействат национална програма, която седи на трупчета от 2019 година.

"Да не може човек да си купува антибиотици без те да са изписани от лекар и без да е минал антибиограма. Ако не го направим все повече лечими инфекции ще стават трудно лечими", каза още доц. Михаил Околийски.

Нови антибиотици не се произвеждат. А в националната програма са предвидени мерки за ограничаване на антибиотиците сред животните и в околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик допусна поражение срещу Аркас във волейболния турнир за Купата на CEV
Нефтохимик допусна поражение срещу Аркас във волейболния турнир за Купата на CEV
Забраняват стиковете за нагреваеми цигари с аромати и овкусители - каква е целта
Забраняват стиковете за нагреваеми цигари с аромати и овкусители - каква е целта