НОВИНИ

"Булгартрансгаз" продължава да дължи 260 млн. лева на бюджета

Задължение да събират парите имат НАП и Митниците

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 23.11.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната компания "Булгартрансгаз" продължава да дължи 260 млн. лева на бюджета заради заложената увеличена такса за транзит на руски газ у нас.

Тя беше отменена месец след въвеждането ѝ от депутатите, които преди това я гласуваха, но натрупаните пари трябва да бъдат платени.

В София днес се проведе и поредната среща на газовите оператори на страните участнички в така наречения вертикален газов коридор.

По него се очаква до три години да бъде пренасян природен газ от Гърция към Румъния, Словакия и Унгария.

"Булгартрансгаз" е издала фактури за близо 260 млн. лева заради пренесения през България руски газ по Турски поток. В момента компанията обсъжда възможностите с Министерството на финансите за плащане на тези пари.

"Очакваме и аз разчитам на доброто ни сътрудничество с министъра да намерим правилното решение за тези вече натрупани задължения на "Булгартрансгаз", заяви Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз".

От 20 ноември задължение да събират парите имат НАП и Митниците, като "Булгартрансгаз" само им подават информация за количествата. На въпрос дали от "Газпром" са платили необходимите такси до този момент от компанията отговориха:

"Фактурирането на услугите, които "Булгартрансгаз" издава, са на месечна база и към момента "Булгартрансгаз" няма непогасени вземания от страна на негови ползватели на мрежата", допълни Владимир Малинов.

В София се проведе поредна среща за газопреносните оператори на страните, които участват в проекта за пренос на газ от Гърция към Централна Европа.

"Пазарът в момента има необходимост на необвързваща фаза от двойно увеличаване на входните капацитети в България от Гърция и съответно повече от два пъти увеличение на изходния капацитет от България към Румъния", коментира още Владимир Малинов.

"Три са основните източници на природен газ от Гърция към България. Трансанадолският газопровод от Каспийско море, обратно по него доставки от Италия, както и терминалите за втечнен природен газ", каза още главен изп. директор на ДЕСФА.

Реалистично проектът може да заработи до три-четири години. Около 1 март догодина се очаква да бъде пуснат в експлоатация терминалът за втечнен газ край Александропулис, в който "Булгартрансгаз" притежава 20%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват стиковете за нагреваеми цигари с аромати и овкусители - каква е целта
Забраняват стиковете за нагреваеми цигари с аромати и овкусители - каква е целта
Наградите "Корпоративен дарител" - кои са отличените?
Наградите "Корпоративен дарител" - кои са отличените?