НОВИНИ

Обрат след изборите в Нидерландия: Изненадваща победа на Герт Вилдерс

На фона на тази политическа ситуация в Нидерландия България очаква да чуе "да" за Шенген

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:10, 23.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Нидерландия - изненадваща победа на Герт Вилдерс от крайнодясната Партия на свободата.

Той е бил близо до властта само веднъж през 2010 година, когато подкрепи правителството на Марк Рюте, но не участва в него.

Половин година преди изборите за Европейски парламент резултатите предизвикаха радост сред крайнодесните политически движения в Европа и смут сред умерените.

Сега Вилдерс печели убедително - от 150 места в парламента неговата Партия на свободата получава 37, а вторият Алианс на социалдемократи и зелени на доскорошния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс има 25 места.

Партията на управлявалия в продължение на 13 години Марк Рюте остава трета.

Останалите нидерландски партии засега не дават знак, че са готови да влязат в правителство с Вилдерс, а той ще трябва да търси партньори за коалиция.

На фона на тази политическа ситуация в Нидерландия България очаква все пак да чуе "да" за Шенген.

Въпросът остава отворен и не е ясно кой ще вземе решението - служебният кабинет на Рюте, който управлява в момента, или евентуално ново правителство.

След 25 години в политиката Герт Вилдерс стигна до победата. Политическият аутсайдер е на една ръка от премиерския пост на Нидерландия с перспективата да смени Марк Рюте, на когото някога е бил ментор.

Празнува в обикновен бар в работнически квартал на Хага. Но не скри радостта от триумфа, след като получи 37 места, а втората политическа сила го следва с едва 25. Партията на досегашния премиер Марк Рюте е на трето място с 24.

"Най-голямата партия в Нидерландия. Избирателят се произнесе. Избирателят каза: Омръзна ни всичко това! Наистина ни омръзна. Ще направим така, че нидерландецът отново да е на първо място. Нидерландия се надява, че хората ще си върнат страната отново, че цунамито от търсачи на убежище и имигранти ще бъде ограничено", заяви Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата.

60-годишният политик ненапразно е наричан нидерландският Доналд Тръмп заради изказванията в сходен популистки стил и цвета на косата. Темата за миграцията беше решаваща в кампанията и именно тя му отреди удвоен брой места в парламента спрямо предишните избори.

"Никоя партия не може повече да ни пренебрегва - каза в следобедните часове Вилдерс, като даде заявка, че иска да работи с другите партии. За да състави правителство, ще му трябва подкрепа. Останалият втори съюз между социалдемократи и зелени категорично няма да му я даде.

"Поздравявам Герт Вилдерс с победата на изборите. Ние сме демократи, демокрацията си каза думата, сега удари часът да защитаваме демокрацията", допълни Франс Тимерманс, лидер на коалицията на Партията на труда и Зелените леви.

Изненадващият резултат разтърси Европа половин година преди изборите за Европарламент. Вилдерс получи сърдечни поздравления от евроскептици от целия континент - от унгарския премиер Виктор Орбан, от водачката на Националния фронт във Франция Марин льо Пен - тя нарече победата впечатляващ резултат, който потвърждава нарастващата привързаност към защитата на националната идентичност", както и от други крайнодесни формации в Европа.

По време на кампанията Вилдерс обеща референдум за напускане на Евросъюза, страната да спре да приема търсещи убежище и на границите ѝ мигрантите да бъдат връщани.

През годините на политическия си възход той беше за деислямизация на Нидерландия, забрана на джамиите и мюсюлманските училища, с остри изказвания против Корана заради които е изправян на съд.

Заради тях получава смъртни заплахи, дадена му е 24-часова охрана, постоянно се мести от адрес на адрес от мерки за сигурност, получавал е и забрана да влезе във Великобритания. Някои нидерландски мюсюлмански организации реагираха с тревога.

В последните дни обаче Вилдерс смекчи тона и обеща да действа в рамките на закона, както и да бъде премиер на всички граждани. Но изходът показва едно нещо със сигурност - нидерландците искат нещо различно.

Това е поредната промяна в политическия пейзаж на Европа, където след избори в Словакия, Испания, Германия, Полша, популистки и крайнодесни партии печелят все по-сериозна подкрепа. Вилдерс не е коментирал темата за Шенген.

Преговорите за правителство вероятно ще се проточат, докато Вилдерс търси партньори. На фона на новата политическа ситуация България все още очаква положително развитие по въпроса за приемането ни в Шенген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус с 16 деца катастрофира край Дряново, шофьорът е починал
Автобус с 16 деца катастрофира край Дряново, шофьорът е починал
Земеделци и животновъди отново блокираха София (ОБЗОР)
Земеделци и животновъди отново блокираха София (ОБЗОР)