НОВИНИ

Финансовата децентрализация и неравенствата при общините обсъдиха правителство и местна власт

Николай Минков
от Николай Минков
17:20, 23.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Финансовата децентрализация и икономическите и инфраструктурни неравенства на общините бяха във фокуса на разговорите между кметове с премиера и министри от кабинета.

  • Представителите на местната власт поискаха част от подоходните данъци да остават в общините.
  • Финансовият министър не се съгласи, с аргумента, че чрез бюджета за догодина ще бъдат финансирани всички техни проекти.

В началото на форума премиерът поздрави новоизбраните кметове и посочи, че за кабинета всички са равни, независимо от техния цвят.

"Действително много важна и точно навреме среща - когато малко са утихнали емоциите от изборите, когато все още може да се реагира по бюджета, така че да влезем в работен режим.Правителството никога не си е и помисляло да дели по някакъв партиен признак и няма да го прави, и никой от министрите не го прави", каза Денков.

Основният проблем на българските общини са икономическите неравенства, водещи до миграция на работната сила към големите градове, твърдят кметовете. Според тях по-справедливото разпределение на данъците би обърнало тенденцията.

"Ние се борим от няколко години за децентрализация на финансовата част на общините и се надявам, че този анализ, който сте направили, всяка една община може да си направи сметка за 4 годишен мандат - планирането от 1/5-а от подоходното облагане за какво може да ги вложи с решение естествено на общинските съвети", посочи Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново.

Снимки: БТА

Според финансовия министър преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да е с еднакъв процент за всички.

"Ако просто върнем обратно 2 от 10-те процента данък върху физическите лица, ще се получи отваряне на огромна ножица между общините в България. Средната заплата в София е 2 700 лв. средната в страната е 2 000, има общини със средна заплата, която е горе -долу минималната. Изведнъж Софийска община ще се озове с едни огромни пари, ще може да се развива, а голяма част от малките общини няма да може да наваксат през данъка за физическите лица", посочи Василев.

А премиерът потвърди, че ще се работи за децентрализацията на общините.

"С пълното съзнание, че децентрализацията е топ приоритет, с ясното съзнание, че вие имате право и задължение да работи в тази посока и ние ще ви помогнем", увери той.

Асен Василев допълни, че само за 24 часа 261 общини са подали 800 проекта, които да бъдат включени за целево финансиране от Бюджет 2024.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ почита паметта на режисьора Людмил Тодоров
БНТ почита паметта на режисьора Людмил Тодоров
След полицейско преследване заловиха четирима мигранти в Казанлък
След полицейско преследване заловиха четирима мигранти в Казанлък