НОВИНИ

Йордан Петков пред БНТ: Възпитанието и моралът не ми позволяват да остана след този неуспех

Наставникът е сигурен, че младите български национали имат способностите да играят на европейско или световно първенство

Йордан Петков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 23.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Йордан Петков напусна поста селекционер на юношеския национален отбор на България по футбол до 19 г.

В интервю за БНТ наставникът призна, че напуска поста заради тежката загуба от Андора с 1:2 в последния мач от квалификациите за Евро 2024. За Андора U19 това бе едва втора победа в последните 16 години, а българският тим завърши на последно място в своята група.

"В края на краищата футболът е един спорт. Никой не очакваше да загубим от Андора. Чисто морално след тази загуба и отпадането от квалификациите за европейско първенство, моето възпитание ми казва, че трябва да си подам оставката след този неуспех", сподели той.

Йордан Петков е сигурен, че възпитаниците му имат способностите да играят на европейско или световно първенство.

"Веднага след мача събрах целия щаб и всички футболисти и им съобщих. Час след мача имаше голямо разочарование и от двете страни. Това е един златен отбор, набор 2005 г. Убеден съм, че след 7-8 години те ще участват на европейско или световно първенство за мъже. Това го гарантирам. Те са момчета с характер и дадоха всичко от себе си. Не мога да кажа дума за нищо", допълни той.

Наставникът не търси оправдания и поема вината за слабите резултати в последно време.

"Покрай обстоятелствата за решението ми има много причини. Хората, които разбират от футбол ги знаят. Не искам да се оправдавам. Победите имат много майки, но загубата има само един баща и това съм аз. Възпитанието ми не ми позволява да остана на работа в БФС. Не искам да се оправдавам, вината е само моя. Аз нося отговорност за този отбор. Трябва да си поема вината", добави той.

Бившият национал смята, че манталитетът на българина е сбъркан.

"За съжаление през последните години в България има голяма злоба, която идва на първи план. Говоря за всички сфери на живота и всяка една професия. Загуби се уважението към хората - учители и лекари. Ние посягаме на тези хора. Ние посягаме на тези хора, които спасяват животи. Нещо се обърка. Аз съм най-малката гънка в цялото това нещо. Аз съм просто обучител на деца, треньор по футбол, нищо повече. Лошото е, че българинът помни лошите неща, добрите се забравят. В други държави е обратно", вярва той.

Роденият във Велико Търново треньор се надява да продължи да работи в тази сфера.

"Аз си обичам професията. Болни амбиции нямам, на Реал Мадрид няма как да стана треньор. Дали ще работя с деца, юноши или мъже, ще видим. Чакам оферти и продължаваме напред", завърши той.

Можете да чуете цялото интервю във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна във втория кръг на тенис турнир в Испания
Адриан Андреев отпадна във втория кръг на тенис турнир в Испания
Да отгледаш нар... в Исперих (Снимки)
Да отгледаш нар... в Исперих (Снимки)