НОВИНИ

Освобождаване на заложници от Хамас се очаква най-рано утре

Чуждестранни журналисти влязоха в тунелите под болницата "Ал Шифа"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:42, 23.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Четиридневното примирие между Израел и Хамас се отлага. Очакваше се то да влезе в сила в 10.00 ч. днес, но през нощта стана ясно, че това ще стане най-рано утре. С посредничеството на Съединените щати и Катар, Израел и палестинската групировка се договориха да бъдат освободени 50 заложници, а в замяна до ивицата Газа да бъде допусната хуманитарна помощ.

Споразумението включваше още и удължаване на паузата с по още ден за всеки 10 израелски заложници, които Хамас освободи. В плен на групировката са около 240 души. Междувременно - за първи път от началото на войната на 7 октомври, чуждестранни журналисти получиха достъп до тунелите на Хамас под болница "Ал Шифа", които според Израел са използвани като команден център.

Часове преди очакваното временно прекратяване на огъня, израелските ракети към Ивицата Газа не спират. В полунощ новината става факт - обявеното, че ще влезе в сила в 10.00 ч. сутринта примирие се отлага.

Според Израел, от Хамас все още не са подписали споразумението. По-късно това беше потвърдено и от палестинска страна. Уточнява се, че забавянето е поради технически причини, а от катарския екип преговарящи допълват, че до часове ще стане ясно кога ще влезе в сила хуманитарната пауза. Очакванията са това да бъде в петък сутрин.

"Договорили сме представители на Червения кръст да бъдат допуснати до заложниците и да окажат необходимата медицинска грижа на тези от тях, които се нуждаят от такава", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Израел се съгласи да спре ударите срещу палестинската територия за 4 дни. В замяна Хамас трябва да освободи 50 заложници - жени и деца. От своя страна Тел Авив ще пусне на свобода 150 палестински затворници - предимно млади момчета и жени, осъдени заради нападения на Западния бряг и в Йерусалим. Договорено е още допускането на хуманитарна помощ за Ивицата, включително гориво.

Израелската армия допусна журналисти до тунелите на Хамас под болница "Ал Шифа" в Газа. Подсилените с бетон и стомана тунели под здравното заведение отвеждат до помещения с баня, кухня, стая за съвещания и спалня. Разполагат и с климатизация. Вижда се сложна мрежа от входове и изходи към това, което израелските сили казват, че е командният център на Хамас.

"Точно така са оцелявали, използвали са болницата като жив щит и са можели да прекарват под земята дълго време", каза полк. Елад Цури, командир на Седма военизирана бригада.

Палестинската групировка продължава да отрича, че е използвала болницата, за да организира операциите си. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари коментира, че страната му не фабрикува доказателства и това би било военно престъпление.

"Целта на тази война е да победим Хамас и да освободим заложниците. Сега, когато вече има споразумение и ако то се случи, ще спрем огъня, ще останем на позициите си, ще бъдем в готовност и ще освободим заложниците, за което имаме морално задължение", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Тази сутрин директорът на болница "Ал Шифа" и екип от лекари са задържани от израелските сили. Тел Авив потвърди новината, но причината за ареста не беше съобщена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турнирният директор на Australian Open: Следя Рафа, той очевидно планира да играе в Мелбърн
Турнирният директор на Australian Open: Следя Рафа, той очевидно планира да играе в Мелбърн
Намаляването на прага на кешовите разплащания предизвика спор между политическите сили
Намаляването на прага на кешовите разплащания предизвика спор между политическите сили