НОВИНИ

Намаляването на прага на кешовите разплащания предизвика спор между политическите сили

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:41, 23.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Предвиденото намаляване на кешовите плащания от 10 000 на 5 000 лева, заложено от финансовия министър в данъчно-осигурителния кодекс, предизвика дебат в парламента.

ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят такова намаление. ДПС и БСП днес не взеха отношение по темата.

Преди дни и бюджетната, и икономическата комисия отхвърлиха няколкото данъчни закона, предложени от кабинета.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят целия пакет данъчни закони, внесени от финансовия министър Асен Василев.

"Ние смятаме и повечето организации, които изпратиха становища по тези законопроекти казват, че те ще увеличат единствено административната тежест за гражданите, за бизнеса, а и за приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват. Поради това - видяхте, че ние се отнасяме с резерви към тях. Нашата парламентарна не подкрепи и в ресорните комисии нито един от предложените проекти в данъчните закони. Също е и отношението ни към ограничаването прага на разплащанията в брой", заяви Александър Иванов, ПГ на ГЕРБ- СДС:.

От ПП-ДБ са на мнение, че предстои дебат, но твърдят, че намаляването на кешовите разплащания ще ощети особено хората в малките населени места с по-малко банки и банкомати.

"Искам да ви напомня, че ГЕРБ предлагаха същото рязко намаляване на прага на кешови разплащания и тогава бяхме против и десните икономисти бяхме против. Сега съм разговарял с Асен Василев, много преди днешните изказвания на колегата от "Възраждане" и съм говорил и пред вас, че ако трябва да има намаление на прага за кешови разплащания, той да бъде много по-плавен - не от 10 000 на 5000, а от 10 000 на 8000. Това е едната алтернатива. Другата е въобще да не се променя", каза Мартин Димитров, ПГ на ПП-ДБ.

"Възраждане" са категорично против намаляването на кешовите плащания с мотив, че няма анализ какви ще са последствията от това.

"Правителството и управляващата сглобка дойде в парламента и спечели изборите с обещанието, че няма да вдига данъци по никакъв повод, а въпреки това тези данъчни закони започват и свършват с вдигане на данъците, както за корпоративни клиенти, така и за всеки един от нас като частни лица. Стигаме до там, че вървим по пътя да ограничим и кешовите плащания", Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане".

Според "Има такъв народ" намаляването на кешовите плащания ограничава права и те са против това.

"Тук прозира и лобито на банковите институции. Не знам дали уважаемите депутати знаят размерите на таксите за обслужване на банковите сметки, в каква степен това би затруднило работата на микропредприятията, калкулирайки и банковите разходи в цената на предлагания продукт в тези предприятия. Това би повишило и така високите цени до този момент", Павела Митова - ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождаване на заложници от Хамас се очаква най-рано утре
Освобождаване на заложници от Хамас се очаква най-рано утре
Опасност за шофьорите: Не работи осветлението на тунел "Железница"
Опасност за шофьорите: Не работи осветлението на тунел "Железница"