НОВИНИ

Илхан Кючюк: Цел номер едно на България е да бъде пълноправно, а не частично приета в Шенген

Симеон Иванов
от Симеон Иванов
07:46, 23.11.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Темата Шенген продължава да е основна линия на съприкосновение между политиците в България и тези в Европа. Българските евродепутати са натоварени със задачата да преговарят, за да може Австрия и Нидерландия да променят предварително заявените си позиции против влизането на България в Шенген.

Това е една от важните теми по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Пред Симеон Иванов говори евродепутатът Илхан Кючюк.

БНТ: Г-н Кючюк, работи ли ЕП с ясното съзнание, че продължаващото неприемане на България и Румъния в Шенген води и до нарастване на евроскептичните чувства в тези две страни? Казвам го и в контекста на това, че сме на европейски избори след няколко месеца.

Илхан Кючюк: ЕП поддържа тезата, че България и Румъния трябва да бъдат част от Шенген - не защото единствената причина за тяхното влизане ще консолидира повече ЕС в рамките на тези държави, но заедно с това ще направи така, че Б и р да са в коловоза на общите европейски политики и този евроскептицизъм да не се усеща. Определено с невлизането на двете страни подхранваме чувствата на онези български и румънски граждани, които смята, че ЕС не работи за тях. А имат основание - виждате колко губи българският бизнес, гражданите, колко губи и чуждият бизнес, включително този на Австрия и Нидерландия.

БНТ: Наясно сме, че до голяма степен причините за неприемането ни не зависят от нас, но как България може да счупи този цикъл да е толкова силно зависима от вътрешнополитическата сфера в други страни?

Илхан Кючюк: Бих призовал да бъдем по-фокусирани в посланията си. най-голямото предизвикателство беше България и Румъния да бъдат разделени - това не се случи и двете държави ще отидем заедно на декемврийския съвет. Или ще бъдем приети заедно, или няма да бъдем приети. Има и трети сценарий - да бъдем приети заедно, но частично. Нека разговаряме отделно по конкретните възможни варианти. най-лошо би било от наша гледна точка да имаме разединена българска позиция и от много конкретни систематични действия, които трябва да бъдат посока на политическо убеждаване, дипломатически усилия и работа с бизнесите на тези държави

БНТ: Частичното приемане в Шенген - как ще бъдат разделени пристанища, летища, сухоземни граници? Къде трябва да се внимава, ако се стигне до този вариант догодина?

Илхан Кючюк: Най-голямо внимание трябва да бъде насочено, ако се получи въпросното разделяне и България стане част от Шенген по въздух и бъде отложено впоследствие цялостното приемане на страната ни - да не бъдат кардинално променени критериите. Ако има промяна на критериите, ще има нужда на нова позиция от страна на ЕС и ЕП. Постигането на единодушие в среда, в която имаме много предизвикателства, заедно с предстоящи избори за ЕП не е лесна задача. затова призовавам за голяма категоричност - цел номер едно да бъде пълноправното приемане на България в шенгенското пространство.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Вълчев: Протестът в София спомогна да лъснат проблемите между управляващите
Ивайло Вълчев: Протестът в София спомогна да лъснат проблемите между управляващите
Толсистемата вече засича скоростта на шофьорите
Толсистемата вече засича скоростта на шофьорите