НОВИНИ

Денков: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна

bnt avatar logo
от БНТ
15:16, 22.11.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

В обръщението си към евродепутатите премиерът Николай Денков призова Европа да играе по-активна роля на международната сцена като силен посредник и гарант на мира.

По време на дебата "Това е Европа" министър-председателят Денков предупреди, че Русия се възползва от икономическите и културните връзки между страните, за да разделя българското общество, и подчерта, че членството на България в ЕС и НАТО е "най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие" на страната.

"Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и Еврозоната", добави той.

В обръщението си той напомни, че България е изпълнила всички изисквания за "приемането ѝ в шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо" за страната и нейните граждани. С влизането на България и Румъния в Шенген "границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна".

Денков предупреди, че перспективите за разширяване на конфликта в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на Хамас и широкомащабния военен отговор на Израел, не са за подценяване. ЕС не трябва да си затваря очите и пред геополитическите предизвикателства в Далечния изток и нестабилността в Централна и Западна Африка, добави той.

Позовавайки се на признаците на умора от войната в Украйна и нежеланието на някои да продължат да понасят тежестите, премиерът напомни на евродепутатите, че "като защитаваме Украйна, защитаваме Европа", в противен случай утре същото може да се случи в "Молдова, вдругиден балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави".

За да възвърне доверието на гражданите, Денков призова европейските консервативни и либерални семейства да работят заедно в борбата срещу омразата и поляризацията в политиката. Призовавайки Европа да играе по-активна роля на международната сцена, като силен посредник и гарант на мира, той добави, че "ЕС трябва да засили стратегическите си връзки със съюзници от НАТО и отбранителните си възможности [...] включително да обмисли внимателно идеята за създаване на единна европейска армия".

По въпроса за разширяването министър-председателят Денков припомни, че България винаги е била решителен поддръжник на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС, и подчерта, че процесът трябва да се основава на реални постижения, а "не в резултат на политически сметки". Той приветства скорошното решение на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяваме с Украйна и Молдова и изрази надежда за включване на Грузия към групата.

Във връзка с нарастващата вълна от имигранти в ЕС, Денков призова за нов подход ЕС и да се направи всичко възможно, за да улесни приемането на бежанци бягащи от война, като същевременно се приемат мерки за спиране и обезкуражаване на чисто икономическата миграция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец стартира защитата на Купата на България с лесен успех в Ботевград
Лудогорец стартира защитата на Купата на България с лесен успех в Ботевград
БФВ благодари на Пламен Константинов за работата му в националния отбор
БФВ благодари на Пламен Константинов за работата му в националния отбор