НОВИНИ

Интензивни валежи от дъжд се очакват на много места в страната

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 22.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за по-топло време тази сутрин, с температури от 5 до 11 градуса, както и за валежи. Най-големи са количествата до момента в северозападните райони, където първо заваля, а по най-високите планински части валежите са от сняг.

За разлика от минималните, максималните температури ще бъдат по-ниски, в сравнение с вчера, от 9 до 14 градуса. Ще духа слаб, в Североизточна България и на морския бряг - умерен североизточен вятър. В следобедните часове и през нощта на много места в страната ще вали дъжд, по-интензивно в крайните югоизточни райони, където е обявено предупреждение за значителни количества, до около 35 литра на кв. метър.

След полунощ валежите ще отслабват. Ще духа до умерен, в Източна България - временно силен североизточен вятър, който до сутринта ще отслабне,

Утре превалявания ще има само на отделни места, предимно слаби и главно преди обяд. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 6 на североизток до 14 градуса на югозапад, в София - около 9 градуса.

И по Черноморието ще превалява все още главно преди обяд. Вятърът преди обяд ще е умерен до силен от североизток, по-късно през деня ще отслабва. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

Облачно и мъгливо време и в планините, на места със слаби валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг.

Ще духа умерен, след обяд - силен западен вятър. Температурите по върховете ще са около нулата.

С намалението на облачността, минималните температури в петък слабо ще се понижат, но през деня със слаб, в източните райони умерен югозападен вятър ще прониква по-топъл въздух и максималните временно ще се повишат. В следобедните часове отново ще завали, като през нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна.

В събота се очакват значителни количества, като с предстоящото застудяване още преди обяд в северозападните райони, до края на деня навсякъде в Западна и Централна България, а през нощта срещу неделя - и в източните райони, дъждът ще премине в сняг.

Ще се образува снежна покривка и в комбинация със силният северозападен вятър ще има условия за преспи и навявания. В неделя валежите ще спират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на волейболните национали
Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на волейболните национали
Донорска ситуация у нас даде шанс за живот на полски пациент
Донорска ситуация у нас даде шанс за живот на полски пациент