НОВИНИ

МВР е най-нереформираното министерство по време на прехода, смятат журналисти

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 22.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

МВР е най-нереформираното министерство по време на прехода. Това коментира в "Денят започва" Йово Николов - журналист, в. "Капитал".

"Полицейското насилие е хроничен проблем на българското общество и ние виждаме една повтаряемост на действията на полицията. При всички по-големи протести почти винаги се стига до полицейско насилие и това е проблем, който може да се реши с дълбоки реформи в МВР. МВР е най-нереформираното министерство по време на т.нар. "Преход". Правят се заявки, но всъщност се стига до никъде и така 33 години", каза Йово Николов - журналист, в. "Капитал".

Според журналиста Валери Найденов първо трябва да се потърси кой има интерес от размирици в София по време на протеста срещу БФС.

"Голямото заболяване на целия преход е, че чрез тълпи се извършва кадруването на българските институции. Това започна от самия 10 ноември. Винаги се искат оставки за какво ли не и винаги напред излизат едни ултраси, например от футбола. Такива ултраси запалиха на времето Партийния дом, който днес е парламент. Ултраси превзеха няколко пъти стария парламент, правеха погроми. Дори при мирни демонстрации се появява една група ултраси и започва да хвърля камъни и всичко подивява наоколо. За мен това е един от признаците на заболяването на нашето общество - вместо първо да разясним кой и защо подпали София, защо искаше да направи размирици, ние се нахвърляме на полицията. Отделен въпрос е, че там не са правени реформи", отбеляза журналистът Валери Найденов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 8000 нарушения в морските ни курорти установи Инспекцията по труда за изминалия летен сезон
Над 8000 нарушения в морските ни курорти установи Инспекцията по труда за изминалия летен сезон
Даниел Иванов-Аоияма прекъсна серия от три поредни загуби на турнира по сумо във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма прекъсна серия от три поредни загуби на турнира по сумо във Фукуока