НОВИНИ

Депутатите ще направят трети опит за гласуване на вота на недоверие. Какви са нагласите?

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
08:42, 22.11.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание ще направи пореден опит да приключи окончателно с процедурата по вота на недоверие към кабинета, като я прегласува. Вотът беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от "БСП за България" с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

Нагласите и на управляващите и на партиите, подкрепящи правителството, са вотът да не мине.

"Аз мисля, че няма да мине този вот на недоверие.

БНТ: Ще се събере ли кворум?

- Ще се събере", каза преди началото на заседанието Росица Кирова, от ГЕРБ.

"Сега ще видим какво е решило ръководството. Има най-различни начини, по които да се гласува, включително и едно негласуване пак може да съхрани правителството, защото се търсят 121 против правителството. Друг е въпросът, че едно правителство би трябвало да има стабилна парламентарна подкрепа, за да работи и това трябва да го разберат", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Преди началото на заседанието и от ПП-ДБ коментираха, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен.

"Очаквам вотът да е неуспешен.

БНТ: Защо? Стигнахте ли до съгласие миналата седмица с ГЕРБ И ДПС?

- Още в петък видяхте, че Асен Василев постигна съгласие с ГЕРБ и ДПС по процедурата за бюджета. Очаквам това да се отрази на гласуването на този вот и той да се състои, защото не може това да продължава безкрай", каза Никола Минчев- ПП-ДБ.

"Доколкото разбирам сглобката се е разбрала, спазариха "Лукойл" и вотът няма да мине. Очаквам да не подкрепят вота на недоверие. Поне от сигналите, които даваха снощи, а към тази сутрин не знам, ако нещо през тази нощ се е случило", коментира Георги Свиленски от БСП.

"От политическото лицемерие нищо не очаквам, има достатъчно мнозинство сглобката да оцелее и на днешния вот на недоверие, но това е поредният знак, които ние отправяме към българските граждани, защото предполагам, че това, което виждат, ги отвращава", каза Станислав Балабанов - ИТН.

Миналата седмица ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заради отложената дерогация на вноса на руски петрол. Парламентът не събра кворум 2 пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

При единственият опит за гласуване опозицията не можа да свали правителството с 61 гласа срещу 66 на ПП-ДБ. БСП настоя за прегласуване, но нямаше кворум и така се стигна до прецедент - вотът на недоверие да се прегласува. Той беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от "БСП за България" с подписите на Възраждане и ИТН. В края на миналата седмица, след разговори между управляващите партньори и ДПС се стигна до споразумение за дерогацията и бюджета и се очаква днес в залата да има кворум.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина с историческа победа над Бразилия в квалификациите за Мондиал 2026
Аржентина с историческа победа над Бразилия в квалификациите за Мондиал 2026
Васил Велев: Бюджетът е нереалистичен и ни отдалечава от еврозоната
Васил Велев: Бюджетът е нереалистичен и ни отдалечава от еврозоната