НОВИНИ

Какво е да си в плен на пирати - разказва капитан Дарин Матеев

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 22.11.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Какво е да си в плен на пирати разказва капитан Дарин Матеев, капитан на отвлечения край Сомалия кораб "Маласпина касъл" през 2009 година. Тогава български моряци бяха похитени от пирати с цел получаване на откуп.

Междувременно все още няма връзка с отвлечения кораб "Галакси Лийдър" с двама българи на борда. Целият екипаж заедно с нашите сънародници капитанът на кораба и старши помощник-капитанът, са задържани, все още неизвестно къде, от хутите в Йемен. Мотивите на хутите обаче са по-скоро политически и религиозни.

"Не е приятно в 21-ви век да си в плен и постоянно да си под дуло на оръжие в продължение на повече от 30 дни. Това противоречи на човешката същност. Моят съвет към българите на борда на "Галакси Лийдър" е да бъдат до колкото е възможно спокойни, да успокояват екипажа и да не се поддават на паника", каза к.д.п Дарин Матеев, капитан на отвлечения "Маласпина касъл".

Капитан Матеев разказа, че при отвличането през 2009 година нападението на кораба му е станало чрез лодка и метални стълби.

"Четири пъти успяхме да ги отблъснем, но накрая скоростта ни се забави и те успяха да се качат. Трудно е отблъскването, имаше стрелба по мостика с автомати "Калашников", каза капитан Матеев.

Трудна е била и комуникацията с похитителите.

"В Сомалия имаше медиатор, който говореше на руски и английски и успяхме да говорим с него. Иначе самите пирати не говореха английски. Една щастлива случайност обаче ни помогна. Бях с опасен товар и трябваше да се проверява. Един от моряците тогава намери забравен телефон на медиатора. Взе го и чрез него се свързахме с компанията и разказахме какво става. Терористите го търсеха телефона, но не го намериха. Казах, че ще им помогнем и ще изпратя мои хора да го търсят и тогава уж го намерихме", спомня си капитан Матеев.

След прибирането у дома няколко месеца не може да се отърси от преживяното.

"Аз се изтеглих в едно село няколко месеца. Но осъзнах, че трябва да преборя страха и продължих да плавам до преди три години", каза с усмивка капитан Дарин Матеев.

Вижте прякото включване на Деян Михайлов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав Русе предлага законодателна инициатива за регистрация на клубове
Дунав Русе предлага законодателна инициатива за регистрация на клубове
Грипът ще достигне епидемични нива през януари, прогнозира доц. Ангел Кунчев
Грипът ще достигне епидемични нива през януари, прогнозира доц. Ангел Кунчев