НОВИНИ

Парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:57, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета, внесен на 8 ноември от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", заради "несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната".

Със 71 гласа "за" и "155" против вота на недоверие беше отхвърлен. Няма въздържали се. Регистрираните депутати в зала бяха 203-ма.

Вотът трябваше да бъде гласуван миналата седмица. Поредица от процедурни хватки и свален кворум обаче отложиха гласуването.

Първият вот на недоверие към кабинета "Денков" заради проблеми в сектор "Енергетика" беше отхвърлен в средата на октомври.

Още подробности вижте във включването на Милена Кирова

Играта на кворум приключи:

"Асен Василев на среща с ГЕРБ-СДС и ДПС постигнаха съгласие по процедурата за бюджета оттук нататък, така че очаквам това да се отрази и на гласуването на вота", заяви Никола Минчев - заместник-председател на НС, ПП-ДБ.

Преди гласуването имаше и последен призив към ГЕРБ-СДС и ДПС правителството да бъде свалено.

"Хаос, лъжи и безобразия. Сега имате идеалната възможност да прекъснете това срамно, порочно и отвратително управление на ПП. 38 депутата управляват самостоятелно, което е срамно и е унизително както за вас, така и за българите", заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Най-накрая, седмица по-късно, съдбата на кабинета беше решена.

"Изминалата седмица, поради липса на кворум, не беше довършена процедурата. Като сме в режим на прегласуване проекта на решение за гласуване недоверие на МС", обяви Росен Желязков - председател на НС.

И гласуване: "Вотът е неуспешен!"


Снимки: Десислава Кулелиева

Некоалиционните партньори удържаха на думата си и подкрепиха кабинета, без един от ГЕРБ-СДС - Румен Христов и в отсъствието на Борисов.

"То и Делян, ако беше тук, щеше да гласува "за". Така че ... както и преди няколко дни ви казах: днес ще мине вота, защото все още обществото не е готово с нищо, което да може да замени това с по-добро. Утре може да е друго. Истинската драма ще дойде на ротацията. Ако продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи ни теми, то най-добре да се разпадне тази сглобка и нови избори", заяви по-късно лидерът на ГЕРБ.

"Това беше смешна история да се прави шоу. Беше ясно, че ще бъде отхвърлен този вот, беше загуба на време", заяви той.

На въпрос на БНТ дали отношенията в некоалицията са се успокоили след напрежението през последните седмици Пеевски отвърна:

"Както виждате нищо не се е успокоило. Най-хубавото предстои!"

По другата тема, която противопоставя некоалиципонните партньори - насилието на протеста срещу ръководството на БФС - предложението на ПП-ДБ за създаване на временна комисия ще бъде разгледано утре.

"От един-два месеца срещу Калин Стоянов ПП-ДБ започнаха война, защото той не се съгласи да назначи и да безчинстват по време на изборите. Носеха му списъци, сменяха поголовно всички, а той държеше позицията, за която сме се разбрали - той да си назначава професионалисти. Нека да има анкетни комисии, аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек, но не мога да се съглася да се сменя министър, защото не угажда за партийни назначения", каза Бойко Борисов.

От ДПС са против създаването на анкетна комисия за полицейското насилие, но ще внесат предложение за анкетна комисия, която да разследва действията на Министерството на електронното управление по организацията на местните избори.

"Не мога да разбера защо парламента и депутатите ще разследват полицаите. Комисията, която ще внася ПП-ДБ, ние няма да я подкрепим, твърдо седим зад момчетата. На господин Петков му го казах сутринта на председателски съвет: като искат да закриват полицията, да внасят проектозакон. И ние ще внасяме сега комисия за раследване на Министерство на електронното управление - какво се е случило с министъра и зам.-министъра", заяви Делян Пеевски.

Неуспешният вот оттекна в изказванията на опозицията и по други теми.

"Една седмица, уважаеми управляващи от сглобката, не можете да се разберете за вота на недоверие и правите различни договорки по манастири, полета и не знам какви други тайни ъгли", заяви Борислав Гуцанов - депутат от ПГ на БСП.

Междувременно от ляво поискаха изслушване на финансовия министър заради бюджета.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна е била атакувана с 14 безпилотни машини
Украйна е била атакувана с 14 безпилотни машини
Сам Алтман отново начело на OpenAI
Сам Алтман отново начело на OpenAI