НОВИНИ

Николай Денков пред Мецола: Нямаме план Б, очакваме България да влезе в Шенген

Председателят на ЕП изрази пълна подкрепа за присъединяването на България към Шенген и еврозоната

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:49, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в пленарен дебат в Европейския парламент в Страсбург. Диспутът е част от поредицата "Това е Европа", който ЕП организира с държавни и правителствени ръководители от ЕС.

Преди да се включи в дебата Денков направи изявление пред медиите заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Искам да препотвърдя категоричния ангажимент, който нашето правителство е поело, за да изпълни необходимите условия, за да бъде страната ни напълно интегрирана в европейските структури. Искам и да Ви благодаря за подкрепата относно приемането ни в Шенген и Еврозоната. Нуждаем се от тази подкрепа и ще продължаваме да работим усилено, защото това е важно както за България, за да може да бъде една напълно развита и модерна държава с високи технологии, върховенство на закона и всички онези фини настройки, които правят една страна успешна. Също така бихме искали да можем да бъдем полезни и за развитието на Европа и ЕС. Пълната ни интеграция не означава, че искаме само да получаваме нещо от Европа, напротив - имаме желанието да бъдем възможно най-полезни на развитието на нашия Европейски съюз", отбеляза Николай Денков, министър-председател.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изрази съжаление, че България все още не е приета в шенгенското пространство. Тя коментира и войната в Близкия изток и временното прекратяване на бойните действия.

"Искам да използвам възможността да приветствам сделката за хуманитарна пауза в Газа и освобождаването на заложниците, които бяха отвлечени от Хамас. Това дава надежда на техните семейства и е глътка въздух за палестинците и Газа. Това е моментът, в който да бъдат удвоени усилията за връщане на заложниците у дома, да се увеличи и хуманитарната помощ. Да се използва този лъч надежда, за да се намери дългосрочно политическо решение за мир", каза Роберта Мецола.

Премиерът Николай Денков участва в дебат, който ЕП организира с държавни и правителствени говорители - като за всяка държава акцентите са различни. Денков отговораше на въпроси предимно на български, но и на чужди евродепутати. Според премиера страната ни няма план Б за Шенген и се полагат всякакви усилия Австрия и Нидерландия да променят позициите си за следващото заседание на вътрешните министри, кето се очаква в наалото на декември.

Беше повдигната и темата за дерогацията на "Лукойл". Евродепутатите от ГЕРБ (ЕНП) настояха тя да отпадне и питаха Денков дали страната ни заобикаля санкциите - той категорично отрече.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са отборите, които ще играят в плейофите за Евро 2024
Ясни са отборите, които ще играят в плейофите за Евро 2024
Задържаха надзирател с 500 лв. подкуп във Варна
Задържаха надзирател с 500 лв. подкуп във Варна