НОВИНИ

На първо четене: Предоставяме безвъзмездно 100 БТР-а на Украйна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:24, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

От БСП и "Възраждане" обвиниха управляващите, че даряват техника, която може да се използва и у нас.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова.

Дебатът в пленарната зала така и не се проведе по същество. Разменените реплики засягаха кой кога е ходил в казарма и кой използва епилатори...

Николай Дренчев, ПГ на "Възраждане":

"Ние, представителите в Комисията по отбрана от "Възраждане", които сме завършили военни училища и които сме помирисвали барут и знаем какво представлява тази техника, знаем колко ще е необходима на тези, които предпочитат да държат епилатори, когато се изправят срещу истински враг".

Иво Мирчев, ПГ на ПП-ДБ:

"Аз не знам кой ползва епилатори, кой не ползва епилатори, но впечатленията ми от този дебат и от аргументите, които използват депутатите, е, че наистина има епилирани мозъци. Не е трагедия дали някой е ходил в казармата или не е ходил в казармата, трагедия е, ако начина му на мислене е казармен".

Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Забелязвам едно объркване. Тук не става въпрос за техника, която е в разпореждане на Министерство на отбраната, а на МВР. Наличната техника в Министерство на отбраната си е налична и никой не я закача, както си е в резервите".

Джейхан Ибрямов, ПГ на ДПС:

"От тази трибуна се чуха изказвания, свързани с хеликоптери, с изтребители, с танкове, с БТР-и, за какво ли още не - но нищо по същество".

Тодор Тагарев, министър на отбраната:

"Аз не чух за час и 15 минути нито едно изказване, което да е по споразумението, което се очаква вие да ратифицирате. Чух, че е трябвало да бъдат закопани тези машини по границата, че те били плавали при четири метрови вълни. Аз никога не съм говорил за тези вълни и такива импровизации няма да коментирам".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ПП-ДБ водят война с Калин Стоянов, не им даде да безчинстват на изборите
Борисов: ПП-ДБ водят война с Калин Стоянов, не им даде да безчинстват на изборите
Унгария иска да приеме финал в Шампионска лига на стадион "Пушкаш Арена"
Унгария иска да приеме финал в Шампионска лига на стадион "Пушкаш Арена"