НОВИНИ

Недоволството на земеделците: Искаме управляващите да ни приемат и изслушат

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 23.11.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Отправяме призив към депутатите да ни приемат и изслушат. Нека се гласува и министър Вътев да преведе тези 30 млн., за да запазим сектора. Ние не можем да си платим газа. Това заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите инж. Димитър Зоров в ефира на "Денят започва".

По думите му управляващите трябва да защитават националните интереси и родното производство.

"Предприятията, в които работим, носят 20 000 работни места. Ако всички тези хора догодина отидат на борсата ще струват на бюджета над 200 млн.", каза Зоров.

Според Велин Георгиев от Национална асоциация на оранжерийните производители управляващите не чуват исканията на протестиращите и обществеността за подпомагането в сектора, за да се запази като такъв.

"Вчера в Комисията по земеделието в Народното събрание се убедихме, че политиците не чуват исканията на хората, както на земеделци, така и на обществото. Изнесените нови факти от директора на фонд Земеделие Георги Тахов, че България не прилича на европейските страни по структурата, защото не се подпомага на стопанство, а на животно и декар. Това ощетява България и ни прави неконкурентно способни. Председателката на комисията по земеделие пък взе с лека ръка решение да унищожи 90% от оранжерийното производство и 50% от млечното", коментира Велин Георгиев.

Зоров обясни, че решенията, които са взели на срещата, може да костват родното производство и цената на продуктите в мрежата.

"След някои решения, които се взеха, следва да нямаме никакви зеленчуци, да нямаме мляко и да се вдигнат цените. По магазините вече има палета с Полско и Чешко мляко, защото там има държавници, които подпомагат производството", уточни инж. Димитър Зоров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха крадец по биологичен материал от цигара
Разкриха крадец по биологичен материал от цигара
Матей Казийски най-резултатен при успех на Милано в турнира за Купата на CEV
Матей Казийски най-резултатен при успех на Милано в турнира за Купата на CEV