НОВИНИ

Земеделци и животновъди протестират в София - искат оставката на ресорния министър

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:00, 23.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделци и животновъди излязоха на протест. Браншови организации искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Протестното шествие започна от Министерството на земеделието и ще завърши пред Министерския съвет.

Преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и кабинета, но днес хората отново се събраха на протест, защото според тях обещанията са нарушени, а исканията им не са чути. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

Допълнително напрежение се породи и на вчерашната земеделска комисия в парламента, тъй като председателят ѝ Десислава Танева обясни на недоволните, че исканията и няма как да бъдат изпълнени. Стигна се до изгонване на част от земеделците от комисията след лични обиди, отправени към министъра Кирил Вътев.

Протестиращите искат оставката на Кирил Вътев, но той вече обяви, че днес няма да бъде в София. На разговор с недоволните слезе заместник-министърът Александър Йоцев. Протестиращите обаче заявиха, че повече преговори няма да водят и единственият изход от протеста е незабавното изпълнение на исканията им.

Според протестиращите поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не се изпълняват. Недоволните настояват в бюджета за догодина да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите заради войната в Украйна.

Основният проблем за земеделците е т.нар. украинска помощ на големите стопанства - 81 ферми, които вече са достигнали тавана на помощта от 250 000 евро, но настояват да получат още пари. Протестиращите алармират за увеличаване на цените на българските продукти, както и за заливане на българския пазар с некачествени вносни продукти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва 20-ата европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс
Започва 20-ата европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс
Росица Денчева, Ива Иванова и Йоана Константинова се класираха за осминафиналите на турнир от категория J500 в Мексико
Росица Денчева, Ива Иванова и Йоана Константинова се класираха за осминафиналите на турнир от категория J500 в Мексико