НОВИНИ

Ще започне ли примирието между Израел и Хамас в петък?

Освобождават първата група заложници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:38, 23.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Очаква се утре рано сутрин да започне 4-дневното примирие, договорено между Израел и Хамас, твърди Катар.

Следобед ще бъде пусната и първата група заложници. Източник на Би Би Си твърди, че радикалната групировка е поискала допълнения към сделката, но не е известно какви.

Израелските военни пък потвърдиха, че са задържали директора на болницата "Ал Шифа".

Израелската военна операция в Газа продължава. Военните разпространиха кадри от сраженията по улиците на града.

До тунелите под болницата "Ал Шифа" и под жилищните квартали, съседни на болничното заведение, бяха допуснати журналисти. Говорителят на израелската армия показа една от шахтите в жилище на цивилни. Стаята с тунела е била използвана за обучение, както се вижда от дъската и от материалите по стените.

"Сега влизаме в тунела. Представете си как хората ги строят под домовете си. В стая, която се използва с учебна цел. Тук влизаме в самия тунел. И той продължава и продължава. Виждате конструкция, която вече сме виждали - спираловидно стълбище надолу. Върви надолу и се свързва с тунела, който видяхме до болницата "Ал Шифа", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Освен в жилищни сгради изходи на тунели има в детски градини и джамии, твърди израелската армия. От подземията се изважда и огромно количество оръжие и експлозиви.

Според последната информация 4-дневното примирие, договорено между Израел и Хамас, което предполага и размяната на заложници и затворници, ще започне в рамките на утрешния ден.

Обикновените израелски граждани приветстват решението за спиране на огъня, близките на заложниците са притеснени, защото не знаят дали близките им ще са сред освободените.

Йефат се надява, че ще може да прегърне братовчедите си - 4-годишния Ариел и 10-месечния Кфир.

"Не знам какви деца ще се върнат при нас. Това, което са видели. И, докато не ги видя с очите си - не вярвам на никакви списъци и на никакви новини отникъде! Трябва да ги видя с очите си, да ги прегърна с ръцете си!", допълни Йефат Заилер, братовчедка на заложничка.

С не по-малко надежда чакат примирието и в Газа. Омар и семейството му живеят в Хан Юнис от началото на конфликта. Мъжът иска траен мир, а не само временно спиране на огъня.

"Искаме примирие - истинско, не само 4 дни. Това е големият проблем - искаме да живеем, искаме децата ни да живеят. Не искаме примирието да се променя всеки ден - един път седем часа, друг път 4 дни. НЕ! Върнете ни обратно вкъщи! И нека има пълно спиране на огъня!", каза още Омар Салауат, вътрешно разселен.

Напрегната остава ситуацията на границата между Израел и Ливан. Според израелската армия за последните 24 часа израелската страна е била атакувана 35 пъти по въздуха.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се срещна днес с лидерите на Испания и Белгия и разговаря с външния министър на Великобритания Дейвид Камерън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стара българска порода коне се опитват да възстановят в Разлог
Стара българска порода коне се опитват да възстановят в Разлог
България ще има седем представители на световното първенство по бокс за юноши и девойки
България ще има седем представители на световното първенство по бокс за юноши и девойки