НОВИНИ

Земеделци и животновъди отново блокираха София (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:00, 23.11.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Земеделци и животновъди отново блокираха София. Протестното шествие е с искане да бъдат изплатени неполучените компенсации заради войната с Украйна.

  • Недоволните настояват в бюджета за догодина да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите, в противен случай искат оставката на ресорния министър - Кирил Вътев.
  • Министър Вътев заяви, че няма причина да подава оставка, защото всичко, което е трябвало да бъде изплатено, е изплатено, а исканията на протестиращите нарушават европейското законодателство.

Животновъди, зеленчукопроизводители и млекопреработватели от цялата страна скандираха "Оставка" под прозорците на Министерството на земеделието. Още вчера обаче Министър Кирил Вътев обяви, че исканията им са нереални и че днес няма да е в София.

За да говори с протестиращите слезе заместник-министърът Александър Йоцев:

"Каним представители ваши, да говорят с нас, ако искат!"

Председателят на млекопреработвателите Димитър Зоров обaче каза, че им е омръзнало от преговори и искат незабавно изпълнение на исканията.

"От последните два месеца, които минаха, не е изплатена на всички украинската помощ. Вчера Десислава Танева обиди хората, като каза, че за 91 фирми няма да се съобразява, а тя не знае, че зад тези 91 фирми са 20 хиляди работещи. Тези 91 фирми получават само 9 процента от общия бюджет от помощта", посочи Димитър Зоров, председател на млекопреработвателите.

Земеделците се чувстват излъгани и предадени. Според тях меморандумът, подписан след предишните им протести, не е изпълнен.

"Нито вносът на продукти, които ние произвеждаме като земеделски производители, е регулиран, не е регулиран вносът. Там има точка, че трябва да се регулира вносът. Не е регулиран. Заливат ни с нискокачествени храни от всякъде - меса, сухи млека", изтъкна Бойко Синапов - председател на Обединени български животновъди.

Зеленчукопроизводителите от оранжериите също казаха, че българското производство намалява за сметка на вносното. Губели и работници.

"До миналия месец работихме 100 човека, а сега сме 10", разказва Валентина, която се занимава с оранжерийно производство на домати и краставици.

"И затова протестираме тука, за да не си загубим и ние работата", допълва колежката ѝ Мария.

"Хората не искат да отглеждат вече, те просто не могат, нямат нужните средства, затова и много хора се отказват!", смята Стефан Стефанов, производител на домати от с. Любимец.

Земеделският министър все пак отговори на обвиненията на протестиращите, макар и задочно от курортния комплекс "Албена".

"Нужен е нормален диалог, но е нужно от двете страни да има нормално мислене. Амбициран съм да не подавам оставка. Всички знаем, че те реално са в тежко състояние - това никой не го отрича, но ние не можем да нарушим регламента, както твърди г-н Зоров - да вземем пример от Полша, защото ще влезем в наказателна процедура", изтъкна Кирил Вътев.

Министър Вътев каза още, че всичко, което е трябвало да бъде изплатено, е изплатено. От браншовата камара за месодайното производство и още две асоциации на животновъди в България излязоха с позиция, че се разграничават от днешния протест и исканията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат след изборите в Нидерландия: Изненадваща победа на Герт Вилдерс
Обрат след изборите в Нидерландия: Изненадваща победа на Герт Вилдерс
Създателят на българската тренировъчна торба предава опит у нас
Създателят на българската тренировъчна торба предава опит у нас