НОВИНИ

Празничният труд - кога и срещу какво заплащане работим?

bnt avatar logo
от БНТ
16:46, 17.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Предстоящата поредица от официални празнични дни остава работна за голяма част от българите. От Инспекцията по труда напомнят на работодателите, че трябва да заплатят на служителите си минимум двойна надница. Какво трябва да знаят работещите по Коледа и Нова година?

По данни на Инспекцията по труда най-често малките фирми в сферата на услугите нарушават закона и не плащат по-високите надници на работещите. И напомнят, че на официалните празници 24, 25 и 26 декември, както и на 1 януари 2024 година се полага двойна надница. В случай, че положеният за тези дни труд е и извънреден, той също се заплаща допълнително.

"Ако един човек работи от понеделник до петък нормално и събота и неделя му се явяват почивни дни, тоест, ако работи в някой от официалните празници, които сега предстоят, това за него ще се яви извънреден труд и той трябва да получи един път увеличението от 100 процента и още веднъж за това, че полага извънреден труд", поясни Атанас Чернаев – Инспекция по труда, Пловдив.

Тази година Бъдни вечер се пада в неделя, което удължава почивните дни до 27 декември. Работещите на тази дата обаче ще бъдат компенсирани с допълнителни 75% за положения извънреден труд и то, ако не работят по график със сумирано работно време. Всеки, който през януари получи заплата и в нея липсва допълнително възнаграждение за работата по Коледа и Нова година, може да подаде сигнал в Главната инспекция по труда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо продава Крузейро и Валядолид?
Роналдо продава Крузейро и Валядолид?
Леонид Шейнгезихт спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Испания
Леонид Шейнгезихт спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Испания