НОВИНИ

Отчаяни хора щурмуваха камиони с помощи на границата между Газа и Египет

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:55, 17.12.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Гладни и отчаяни хора щурмуваха и разграбиха камиони с помощи, които влязоха в Газа от Египет. Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви, че е почти невъзможно организираното раздаване на храни.

Франция призова за "незабавно и трайно" прекратяване на огъня в Газа и отбеляза смъртта на е "твърде много цивилни". Великобритания и Германия също се обявиха за примирие, "но само ако то е устойчиво в дългосрочен план". Хамас заяви, че няма да преговаря повече за освобождаване на заложници докато Израел не прекрати военните действия в Газа.

Израелският премиер обаче изтъкна, че ще продължи да оказва "военен натиск" над Хамас въпреки шока от смъртта на трима заложници, убити по погрешка от израелски войници. Той завоалирано намекна, че са в ход преговори, за които съобщават американски и израелски медии. Според публикациите през двата почивни дни шефът на Мосад и премиерът на Катар са се срещнали в Европа за обсъждане на ново примирие.

"Военният натиск е необходим както за връщането на отвлечените, така и за постигането на победа над нашите врагове. Без военен натиск нямаше да създадем механизъм, довел до освобождаването на 110 заложници. Само продължаването на военния натиск ще доведе до освобождаването на всички заложници. Насоките, които давам на преговорния екип се основават на този натиск и без него нямаме нищо", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвежка доминация в масовия старт на 15 километра в Световната купа по биатлон
Норвежка доминация в масовия старт на 15 километра в Световната купа по биатлон
Роналдо продава Крузейро и Валядолид?
Роналдо продава Крузейро и Валядолид?