НОВИНИ

За рекордно увеличение на бюджета за култура се договориха партиите, подкрепящи управлението

bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 13.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. лева на 520 млн. лева. Решението е взето на работна среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в която са участвали и експерти.

"Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет в нашето управление", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Допълнителни 68 млн. лв. за сценични изкуства, за музеи и галерии, допълнителни близо 5 млн. за българските културни институти и дружества, 15 млн. за фонд "Култура", много важно нещо - пропусна за петте милиона за стипендиите", допълни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"За бюджета са уточнени нещата, днес се уточнихме за културата - рекорден бюджет. Всички искания ще бъдат удовлетворени. Такъв бюджет не е имало за култура по всички сфери - театри, музеи, всичко, читалища, за филмопроизводство", коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Работната група е решила още изграждането на Национална детска болница да се превърне в приоритет, заложен в бюджета, а всички търгове за лекарства да имат двоен контрол - от Министерство на здравеопазването и от НЗОК.

Разходите за новите мерки са съгласувани с финансовия министър Асен Василев и няма да нарушат условието за 3-процентов дефицит.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова

"Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", допълни Петков.

Във връзка със службите, Петков заяви, че започват темата за модернизацията.

"Ще се вкара специален център за киберсигурност, който за пръв път да бъде финансиран, така че да има истинско противодействие срещу фалшивите новини, срещу атаките, които се случват по интернет", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Георгиев: Дългът на Левски към НАП вече е под 10 милиона лева
Борислав Георгиев: Дългът на Левски към НАП вече е под 10 милиона лева
Наско Сираков се извини на синята общност и обяви решението си за Николай Костов
Наско Сираков се извини на синята общност и обяви решението си за Николай Костов