НОВИНИ

Провали се референдумът в Белащица - едва 16% отидоха до урните

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 17.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"За" или "против" да се отделят от община Родопи и да се присъединят към община Пловдив. Това трябваше да решат за бъдещето си жителите на село Белащица днес. Местният референдум обаче се провали, защото по-малко от 40% от имащите право на глас отидоха до избирателните секции, което по закон прави допитването нелегитимно.

Минусовите температури сякаш изплашиха жителите на Белащица. До 13.00 часа по-малко от 10% от имащите право на глас 1733 души отидоха до урните.

"Гласувахме, няма начин, трябва да вземем решение. Нали тук живеят тия хора, трябва да дойдат", коментира Кирил Манолов.

"Според мен това преминаване към община Пловдив има някакви задкулисни икономически интереси, които не бяха добре разяснени", смята Стоян Георгиев.

Референдумът се проведе година и половина след като Инициативен комитет внесе необходимите по закон над 420 подписа. И въпреки че прокуратурата разследва процедурата, дата беше насрочена, макар решението на областния управител да се обжалва и в момента от кмета на Община Родопи.

"То се положиха огромни усилия да не се състои референдумът, дори през последната седмица от управляващите от община Родопи се изказа мнение, че референдум може и да няма, защото се обжалва във ВАС. Това разколебава хората. За съжаление не успяхме да достигнем до хората и да разясним, че ние не сме против някоя личност, а институцията община Пловдив е на високо ниво и би могла да помогне на Белащица да се развие", каза Павел Гимишев – член на инициативен комитет.

Днес пред урните дойдоха и хора, които искаха да гласуват, но не откриха имената си в списъците.

От образуването на община Родопи през 1987 г. досега няколко населени места са се отделили от нея - сред тях Кричим, Стамболийски и Перущица. Последният референдум е от 2012 г. в село Ягодово, където хората избраха да останат в Община Родопи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов избухна с два гола при победата на неговия ПАОК над Астерас Триполис
Кирил Десподов избухна с два гола при победата на неговия ПАОК над Астерас Триполис
Щефан Крафт над всички в Енгелберг, Владимир Зографски отпадна след първите скокове
Щефан Крафт над всички в Енгелберг, Владимир Зографски отпадна след първите скокове