НОВИНИ

51% активност на вота в Сърбия към края на изборния ден

Вотът е тест за стабилността на президента Александър Вучич

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
20:17, 17.12.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия гласува днес на предсрочни парламентарни избори. Шест и половина милиона сърби решават кои да бъдат новите 250 депутати в Скупщината. В 65 общини гласуваха и за местна власт. Вотът е считан за тест за стабилността на президента Александър Вучич и преминава при висока избирателна активност.

Вижте още в прякото включване на специалните пратеници на БНТ в Белград Николай Кръстев и Иван Ставрев

51% е избирателната активност непосредствено след края на изборния ден. Тези избори са напълно непредвидими. Борбата за кметството в Белград ще бъде ключова - тук се очаква вероятно да влезе нов кмет, който няма да е от управляващата партия. В изборния ден избухна и огромен скандал - независими медии заснеха как избиратели от сръбската част в Босна и Херцеговина идват да гласуват.

Парламентарните и местни избори днес в Сърбия имат характер на референдум за управлението на партията на президента Александър Вучич след серията от масови убийства в западната ни съседка от началото на май. 7 месеца по-късно Сърбия е изправена пред избирателните урни в търсене на решения. 6 милиона и 600 хиляди избиратели между които и 16 малцинства, включително и българското гласуват с бюлетини отпечатани на 29 езика. След като гласува президентът Александър Вучич прогнозира, че ще има абсолютно мнозинство в Скупщината.

"Вярвам, че избирателната листа "Сърбия не трябва да спира" ще има почти абсолютно или абсолютно мнозинство. Мисля, че това е важно условие страната да продължи по пътя на просперитета и успеха", каза той.

Политическият партньор на Вучич, лидер на сръбските социалисти и министър на външните работи Ивица Дачич смята себе си за бъдещ премиер.

"Ние, Социалистическата партия на Сърбия, сме готови да допринесем с каквото можем по отношение на отговорността за по-нататъшното развитие на Сърбия. Надявам се на добър изборен резултат и на продължаване на една успешна политика, която е в интерес на Сърбия и сръбския народ", заяви Дачич.

Според лидера на опозиционната "Партия за свобода и справедливост" и основен опонент на президента Вучич - Драган Джилас промените в страната вече са започнали.

"Хората са решени да живеят в страна без несигурност, да живеят нормално, без престъпност и корупция, без скок на цените, да има държава, която ще инвестира в образованието и здравеопазването, от която младите хора няма да си тръгнат. Нищо не може да спре това."

Основният въпрос за сърбите в началото на дълга изборна нощ, е един - ще запази ли партията на президента Александър Вучич властта си след 10-годишно управление. Дори да бъде победител след вота, партията на Вучич и коалиционните им партньори може и да не могат да съставят правителство, което би изправило страната пред каскада от избори, а регионалните въпроси като признаването на Косово ще продължат да бъде проблем за стабилността в Западните Балкани и интеграцията им в ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще похарчим за коледни подаръци тази година?
Колко ще похарчим за коледни подаръци тази година?
Балкан надви Шумен след продължение и прекъсна серията си от три поредни поражения
Балкан надви Шумен след продължение и прекъсна серията си от три поредни поражения