НОВИНИ

Физически сблъсъци между ДПС и "Възраждане", НС започна работа въпреки нова блокада (СНИМКИ И ВИДЕО)

До физическите сблъсъци се стигна след като депутати от "Възраждане" демонтираха част от озвучителната система в опит за бойкот

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:47, 18.12.2023 (обновена)
9000
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Слушай новината

Кадри от сблъсъците вижте във видеото:

Тази сутрин от "Възраждане" се опитаха отново да блокират работата на Народното събрание като техни депутати застанаха около парламентарната трибуна и я блокираха.

Мнозинството обаче намери начин да работи въпреки блокадата - като изказванията се правят от място на преносим микрофон. Така депутатите започнаха работа с обсъждане на дерогацията за "Лукойл".

В знак на недоволство от "Възраждане" демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала. Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС опитаха да предотвратят демонтажа и влязоха в словесни престрелки с представителите на "Възраждане".

Стигна се до физически сблъсъци, в които се намесиха и още народни представители от двете групи.

Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че е заплашен с убийство от депутатът от ДПС Марио Ангелов.

"За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури", отговори му председателят на парламента Росен Желязков.

Обобщение вижте във включването на Десислава Маркова

снимки: БТА и БНТ

Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше чрез изказвания от място. Със 144 гласа “за” парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1ви януари, а от 1ви март се забранява работата на "Лукойл" с руски нефт.

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капитала на АЕЦ “Козлодуй" с 1,5 млрд. лв. с цел изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка №2 по технология АР1000.

Народното събрание одобри окончателно и бюджета за 2024 на НЗОК. В бюджета на здравната каса са заложени 8 млрд. лв. Повече средства от тази година - с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

След възникналото напрежение в пленарната зала от "Възраждане" заявиха, че няма да спрат докато не спре демонтирането на Паметника на Съветската армия. От партията отново призоваха за оставката на областния управител на София Вяра Тодева. Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни пред медиите мотивите за действията на парламентарната група.

"Това е начинът, когато законите биват потъпквани. Това, което ние правим е това, заради което са ни пратили нашите избиратели тук - да отстояваме техните права. Лошото е, че ако ние правим това, което сме обещали на нашите избиратели, другите го правят, защото са го обещали пред чужди посолства", каза Костадинов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира, че Народното събрание ще продължи да работи и "няма да се поддадем на натиска на едни "смешни терористи".

"Всичко се приема - видяхте днес колко важни решения - падна таксата, за да влезем в Шенген, прието беше решението за ядрената енергетика за 7 и 8 блок на "Уестингхаус" - България да има ток и всичко да е както трябва в държавата. Народното събрание ще работи, колеги. Бъдете спокойни, няма да се поддадем на натиска на едни в "смешни терористи", заяви Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

От БСП се разграничиха от действията на "Възраждане", но посочиха, че не могат да се съгласят с действията на мнозинството в пленарната зала.

"Това е план за взаимно помпане на силите на националистите и ДПС. И даже вече видяхме заглавия "Етническият мир в заплаха" и т.н. Това, български граждани, е заблуда за вас. Изобщо не става дума за опозиционна дейност. За нас големият въпрос е диктатурата, която налага мнозинството и пълзящият фашизъм. Единственият изход от това което се случва тук, е оставка на това мнозинство", смята председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Който посява ветрове, накрая жъне бури", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него начинът, по който се премества Паметникът на Съветската армия "изобилства от глупост", а днешната ответна реакция на опозицията е също толкова "неадекватна".

"Когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство и партии - изводът, резултатът - ето го тука в залата. Българинът много добре е казал - "Който посява ветрове, накрая жъне бури". Нито едно абсолютно правилно действие за преместване, демонтиране на паметника беше направено като хората и изобилстваше с глупост - нека най-меката дума да използвам. Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и също толкова обидна за самия парламент", коментира Борисов.

По темата работят: Николай Минков и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец научава днес съперникът си в плейофите на Лигата на конференциите
Лудогорец научава днес съперникът си в плейофите на Лигата на конференциите
Смерч отнесе покрива на шестчленно семейство край Атина
Смерч отнесе покрива на шестчленно семейство край Атина