НОВИНИ

Пламен Братойчев пред БНТ: Всичко във федерацията по вдигане на тежести е един батак (ВИДЕО)

"Не знам как ще се погледнем с Иван Иванов в очите след случилото се", коментира наставникът по вдигане на тежести в интервю за БНТ

пламен братойчев бнт всичко федерацията вдигане тежести един батак видео
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 18.12.2023
5224
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорът по вдигане на тежести Пламен Братойчев даде интервю пред БНТ, в което коментира проблемите около подготовката на своя състезател, както и скандалът с искания подкуп от старши треньора на националния отбор Иван Иванов и неговия син от ръководителя на федерацията Ариф Маджид.

Братойчев сподели, че е "отвратен" от тази ситуация и допълни, че не знае как ще погледне в очите Иван Иванов.

"Това е една много грозна сцена, която се разигра. Отвратени сме от това. За де случи всичко това, може би от службите са работили дълго време и знаят за какво иде реч. Аз не съм запознат с детайли за случилото се, но това, което прочетох е за 62 хил. лева, дадени като "благодаря" за едни спуснати 1.2 млн. лева за подготовка на европейското първенство. Аз съм заедно с Иван Иванов от 1988-а година, но след случилото се не знам как ще се погледнем в очите. Никога не съм имал подозрение, че Иван ще се окаже в подобна ситуация, но фактите говорят", започна треньорът.

Наставникът даде малко повече подробности около това защо 19-годишният Насар се готви отделно от националния отбор.

"Относно Карлос и според мен имаше нетипично държание спрямо него. Той много бързо се възстанови от контузията и получихме картбланш да тренира. След това се получи една ситуация, че хората от националния отбор го спряха да тренира и ме упрекнаха мен, че съм го накарал да започне. Ние обаче направихме второ ЯМР, консултирахме се с още трима доктори, след което стана ясно, че на Карлос му няма нищо и така той си продължи да тренира сам в София. От националния отбор имаха притеснение относно едно възпаление на ставата, но докторите ни казаха, че няма проблем да продължим с тренировките", коментира родният специалист.

Братойчев бе категоричен още, че Насар има нужда от това да му се осигури правилната подготовка, за да се бори за златото на Олимпийските игри в Париж 2024, но всичко това минава през изчистване на проблемите в родната федерация, където по негови думи "всичко е един батак".

"На първо време при Карлос трябва да се успокоят нещата и да му се подсигури правилна подготовка. Това нещо трябва да се случи сега, защото той има 4-5 състезания до Олимпиадата, където той трябва да се реализира. Първо обаче ние трябва да си построим основата, защото вече 10-11 години чакаме във федерацията да се направи Треньорски съвет, Съдийска комисия, Апелативна комисия и т.н. Всичко се върти от 2-3 човек, които взимат решенията по своя си начин. Ние треньорите никога не сме били питани кой трябва да бъде на лагер, кой трябва да пътува на състезание, как трябва да се тренира... Назначават се треньори на приятелска основа. Всичко там е един батак. Ако ние не го съградим отново, за да бъде, както преди, ще си остане същото", заяви треньорът.

Накрая двукратният ни участник на олимпийски игри даде своя отговор на въпроса дали Ариф Маджид е правилният човек, който да ръководи БФВТ.

"Аз се срещам с Ариф Маджид от година и половина. В началото те се разбраха Неделчо Колев да остане почетен президент, но това не се случи. След това отново имаше една среща месец и половина преди Маджид да застъпи, на която той каза, че ще вкара нещата в ред. Впоследствие се получи едно затишие, но изглежда той се е запознал със ситуацията във федерацията и е направил необходимото, за да осветли някои неща", завърши Пламен Братойчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир блъсна пешеходец, който загина край Средец
Тир блъсна пешеходец, който загина край Средец
Тодор Тагарев: Кабинетът има ясна и последователна политика за отбрана
Тодор Тагарев: Кабинетът има ясна и последователна политика за отбрана