НОВИНИ

Атанас Атанасов: Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 18.12.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията. Това заяви в "Денят започва" ген. Атанас Атанасов - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ. Премиерът Николай Денков настоя за оставката на Стоянов в средата на ноември, заради погрома в центъра на София след протеста срещу БФС. Лидерите на другите формации от некоалицията обаче подкрепиха действията на вътрешното министерство и в крайна сметка управляващите не стигаха до единна позиция за необходимостта от оставка на вътрешния министър.

Ново напрежение във властта заради исканата оставка на Калин Стоянов

"За идеята за оставката на министър Калин Стоянов няма подкрепа. През последните седмици МВР е флагман в покриване критериите за Шенген и това трябва да бъде отчетено. Грешките при охраната на този протест, ще станат известни при работата на Комисията, която аз оглавявам. До ротацията това ще е вътрешният министър. След това Мария Габриел и Николай Денков ще решат", каза ген. Атанас Атанасов.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ заяви, че тази седмица ще бъдат отменени таксите за транзита на руския газ.

"Русия трябва да ни плаща такси за пренос, а не Сърбия и Унгария. Ние тази седмица ще отменим тези такси, няма никакъв проблем, за да можем да постигнем по-голямата национална цел", категоричен е Атанасов.

Унгария предупреди: Вето за Шенген, ако България не отмени таксата за руския газ

Генерал Атанас Атанасов съобщи, че не се отказал от идеите за специалните служби.

"Но едно по едно. Нека първо да приемем бюджета и конституционните промени и след Нова година ще продължим с промените", допълни той.

Политикът коментира и демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Това е демонтаж на една историческа лъжа. Аз лично 33 години чакам да се махне този тотем на комунизма. Неслучайно е наречен МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия. Важно е да се припомнят историческите истини, защото аз, когато бях ученик, ни учеха, че Съветският съюз ни е освободил. Защо трябва да има референдум питам аз? След като окупацията на България е довела на власт Комунистическата партия, която за благодарност на тези, които са я довели на власт, им е строила такива паметници. На територията на България няма загинал нито един войник от Червената армия. Това не е паметник, това е инструмент на Съветската пропаганда. Ние трябва да пренапишем историята, защото това което ни обясняват през последните 45 години, не е вярно", заяви Атанасов.

Той обясни, че ще гласувам "за" предложението хора с двойно гражданство да могат да станат депутати.

"Защото става въпрос да се даде възможност на хора, които по произход са български граждани да се кандидатират. Оттам нататък народът, е този, който ще реши дали те ще станат депутати, министри и т.н.", обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деветият коледен гимнастически фестивал дари близо 1500 лева на децата със Синдром на Даун трениращи гимнастика
Деветият коледен гимнастически фестивал дари близо 1500 лева на децата със Синдром на Даун трениращи гимнастика
"Има такъв народ" ще блокира приемането на конституционните промени в парламента
"Има такъв народ" ще блокира приемането на конституционните промени в парламента