НОВИНИ

Ново напрежение във властта заради исканата оставка на Калин Стоянов

Николай Минков
от Николай Минков
19:53, 20.11.2023
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Четири дни след погрома в центъра на София, премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако министър Стоянов подаде оставка, трябва да си тръгне и премиерът, а председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски застана изцяло зад действията на служителите на МВР.

Управляващите не стигат до единна позиция за необходимостта от оставка на вътрешния министър.

Премиерът Денков продължава да настоява за нея, а лидерите на другите формации от некоалицията подкрепят действията на вътрешното министерство.

Николай Денков отново потвърди позицията си ,че критиките му към вътрешния министър са в две посоки - недооценка на ситуацията и непризнаване на полицейско насилие.

"Ако министъра не припознае това като насилие, което заслужава изключително сериозна тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как да го премахнем, ще си подам оставката. Това е недопустимо да се случва повече. Това, което искаме е министъра да застане отпред и да каже: "Това повече не може да се търпи!", каза министър-председателят.

"Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени... Това не е приемливо и не може да продължаваме така. Искам и министъра, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията", посочи Денков.

Денков оценява като брилянта работата на Калин Стоянов по отношение на Шенген, но нямало да приеме да бъде премиер в държава, в която полицаите бият хората.

"И затова по категоричен начин всеки един от нас трябва да осъди проявите на насилие както от страна на запалянковците, които злоупотребиха с мирния протест, така и от страна на полицаите и то само и единствено на тези, които злоупотребиха с тяхната възможност за насилие", каза Денков.

Затова и с вицепремиера Мария Габриел са се разбрали в Народното събрание да бъде създадена анкетна комисия, която да изчисти какво точно се е случило и кой конкретно носи отговорност.

В парламента Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС заяви, че партията му няма да подкрепи такава комисия. Той е на мнение, че министър Стоянов няма какво повече да казва.

"Той не може според мен да излиза с никаква позиция, има си проверяващи органи в рамките на инспектората на МВР. Нека до проверят и да кажат. Ако има някой с прекомерно насилие и го установят - има си закони , има си наказание", посочи Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

"Аз препоръчвам премиерът в такава ситуация да излезе срещу тези, това беше като гангстерска битка на улицата и вие какво очаквате да направят тези момчета. Те постъпиха абсолютно достойно и защитиха гражданите на София. Пълна подкрепа имат от мен за действията си", допълни Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ отново застана твърдо зад вътрешния министър.

"Ако има оставка на министъра, трябваше да си отиде и Денков, защото вижте, професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, които са там. Министърът е политическо лице. На него можем да му държим сметка за заплати, за Шенген, за охрана на границата, за назначенията на хората. Това са политическите функции. Ако той трябва да понесе, аз когато понесох отговорност и си отидох и аз като премиер, трябва да си отиде и Денков", категоричен е Бойко Борисов- лидер на ГЕРБ.

Премиерът коментира и думите на Калин Стоянов, че оставката му е поискана защото не се е поддал на натиск от страна на Кирил Петков да работи с определени хора в МВР.

"Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били затова че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуване и продаване на гласове по отношение на изоборите. И ако е имало някакви разговори, те са били в посока трябва да си свършите работата в това отношение. Никога по никакъв начин не е имало разговор от типа тука трябва да бъде печеливша една партия, пък губеща друга, няма такова нещо", подчерта Денков.

Как ще постъпи вътрешния министър и каква ще е реакцията на премиера, ще стане ясно до дни.

Автори: Николай Минков, Десислава Маркова и Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира програма за менторство на жените треньори и съдии
Стартира програма за менторство на жените треньори и съдии
Пет българчета стигнаха до втория кръг на турнира от категория J30 в Ларнака
Пет българчета стигнаха до втория кръг на турнира от категория J30 в Ларнака