НОВИНИ

Разследват имало ли е полицейско насилие при протеста срещу БФС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:53, 20.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Вече има образувани дисциплинарни производства и разследвания срещу полицаи за проявено насилие над протестиращи и случайни граждани по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в четвъртък вечерта. Главният секретар на МВР заяви, че няма как да се прояви толерантност към насилието - нито от страна на протестиращите, нито от страна на униформените. Той акцентира върху това, че този път успоредно с дисциплинарните проверки за конкретни полицейски действия, поне две структури МВР правят детайлен анализ на всички процеси в организацията на охраната на мача между България и Унгария от миналия четвъртък. Проверяват се и действията по предварителната организация и преценката на тактическите действия на полицията. Включително и на наложената през годините практика на първа линия при охраната на подобни протести да бъдат полицаи без специално оборудване, които не са защитени, а носят само жилетки "Антиконфликт".

Главният секретар на МВР обясни, че събитията в четвъртък вечерта в района на Националния стадион са били изключително сложни, с особена динамика и много голямо напрежение.

"Ние ще бъдем абсолютно нетърпими към проявите на излишна агресия и употребата на физическа сила от страна нашите служители. Т.е. физическата сила и помощните средства, които са употребени извън закона и не са в рамките на нормативите, на служителите ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Във вътрешното министерство вече има образувани дисциплинарни проверки по известните до момента случаи, в които има данни, че полицейски служители са използвали неправомерно сила спрямо протестиращи или спрямо хора, които не са нарушавали обществения ред в района.

"Там, където открием признаци за извършено престъпление, ние ще сезираме прокуратурата", подчерта Коцев.

В прокуратурата вече има наказателни разследвания по данни за упражнено полицейско насилие и превишаване на права.

"В Софийска районна прокуратура са образувани две досъдебни производства. Едното е във връзка със сигнал на гражданин, който твърди, че е пострадал от действията на полицейски служители. Същото е образувано за нанасянето на телесна повреда. Второто досъдебно производство е образувано по сезиране на прокурор районна прокуратура във връзка с публикация в медиите, в частност в "Свободна Европа". То също касае данни за упражнено полицейско насилие и причинени на гражданите телесни повреди", обясни Мария Павлова, зам. главен прокурор.

Във вътрешното, освен проверките за конкретни действия на терен се прави и детайлен анализ на всеки един етап от организацията на охраната преди, по време и след мача България - Унгария.

"Тревожни са тези събития, надявам се всички да си извадим поука и ние правим много внимателен анализ и оценка на това сложно, динамично охранително мероприятие, свързано с огромно напрежение. И същевременно е разпоредена проверка, която ще се извърши от дирекция "Инспекторат" за цялостната организация на охраната", заяви главният секретар на МВР.

Живко Коцев припомни обаче, че МВР не може да позволи безнаказано една част от футболните фенове да проявят агресия както към граждани, така и към полицаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
EК: Нидерландия внесе искане за нова мисия в България заради Шенген
EК: Нидерландия внесе искане за нова мисия в България заради Шенген
Варна се връща към нормалния ритъм на живот след урагана (Снимки)
Варна се връща към нормалния ритъм на живот след урагана (Снимки)