НОВИНИ

Мащабни измами: Каква е схемата, по която са източени милиони от продажба на луксозни коли?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:07, 20.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

30 милиона лева нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит ДДС само за година е реализирала една от големите лизингови компании в търговията с автомобили. В схемата участва и голяма верига от кухи фирми.

Как е работила схемата вижте във включването на Иво Никодимов.

По схемата е търгувано с висок клас автомобили от най-луксозните варианти, както на тежкотоварни автомобили, така и на леки коли и SUV.

Колите са внасяни втора ръка, предимно от три държави в Западна Европа и след това са преминавали през верига от фирми, които в края на схемата се оказват данъчно задължени. Тъй като фирмите се оказват със собственици, които са или социално бедни или психично увредени, никой не може да събере дължимия ДДС от тях.

"По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което не е сторено. В резултат от веригата от "кухи фирми" и реални такива, които доставят внесените в ЕС автомобили на лизингови компании и приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира и търси дължимото ДДС от дружествата, които нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да било отношение", заяви Чавдар Пастованов, прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фирмата е продавала колите в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните дружества, обслужвали тази схема , са от Костинброд и Троян.

Крайният потребител може да разбере дали лизинговата компания за коли, на която е заплатил ДДС, ще внесе данъка, казаха още разследващите. Съмнителни са случаите, когато клиентите са карани да превеждат средствата на друго дружество.

Снимката е илюстративна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вземанията на ОФК Пирин покриват задълженията, според предишния кмет на Благоевград Илко Стоянов
Вземанията на ОФК Пирин покриват задълженията, според предишния кмет на Благоевград Илко Стоянов
Европейското първенство по минифутбол ще бъде в Босна и Херцеговина, България приема турнира Лига на Нациите
Европейското първенство по минифутбол ще бъде в Босна и Херцеговина, България приема турнира Лига на Нациите